80-ата годишнина от спасяването на българските евреи доведе в Чикаго световноизвестния историк – проф. Михаел Бар-Зоар. Той изнесе лекция на тема: „Светлина сред мрака. 80 години от спасението на българските евреи“ в Музея на холокоста на Илинойс и обясни, че по света не се знае нищо за спасяването на българските евреи. 

Проф. Бар-Зоар подчерта значението на петицията на подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, приноса на цар Борис III и българското православно духовенство за спасението на българските евреи, ролята на Лиляна Паница и заминаването на българските евреи от страната. Той завърши лекцията си с призив за борба с несправедливостите и погазването на човешки права и в съвременния свят.

„Много ми повлия фактът, че в българската Конституция, която е много хубава, има един параграф, който казва, че

един български поданик не може да бъде изпъден от България

Това го има и във френската конституция, но в момента, в който първият германски войник слиза по „Шан-з-Елизе“, те слагат конституцията си в хладилника до края на войната. А българите я взеха на сериозно“, сподели още той. 

Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков, който представи проф. Бен-Зоар пък заяви, че „спасението на българските евреи по време на Холокоста е източник на национална гордост“. 

„Научихме, че трябва да пазим историческата истина за тези събития особено с намаляващия брой на преживели свидетели. Научихме го от човек, който е признат по целия свят автор, политик, войник, изключително уважаван в Израел, който разказа за този безпрецедентен акт на спасение в континентална Европа”, подчерта той.

Надя Желязкова от Културен център „Магура“ в Чикаго, в който беше излъчен и документалният филм за спасяването на българските евреи Next generation, разказа че нашата общност има интерес да научи повече за събитията отпреди 80 години.

„Много лична история беше показана във филма, с много допълнителна история и детайли и всички бяха много развълнувани да научат нещо, което на нас сякаш не ни е толкова познато”, каза тя. 


В пълната зала бяха и конгресменът демократ Брад Шнайдер, и общинската съветничка от Чикаго Дебра Силвърщайн. 

Роден в София, проф. Бар-Зоар е

личният биограф на създателя на държавата Израел

Давид Бен Гурион.

„Вижте, горд съм да ви кажа, че аз прекарах 2 години от живота си в едно малко село в планините. 90 на сто от селяните там не знаеха да четат и пишат, бяха обикновени прости хора, нямаше електричество, нямаше течаща вода, но там прекарах най-добрите години от живота си понеже бях във връзка с истински хора, топли хора, умни хора, приятели до края”, каза той пред събралата се публика. 

Проф. Бар-Зоар е носител на орден „Стара планина“ и награда „Соколов“ за приноси в израелската журналистика.

Филм и изложба за спасяването на българските евреи и в Лос Анджелис

Българската и еврейската диаспора в Лос Анджелис имаха възможността да видят документалния филм „49,172“, както и да разгледат изложбата „Евреите по българските земи“ от архивите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, които Генералното консулство на България в Лос Анджелис представи по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война и в памет на жертвите на Холокоста и престъпленията срещу човечеството. Това съобщи за рубриката „БГ Свят“ на БТА генералният консул на страната ни в Лос Анджелис Бойко Христов.

Със своите речи кметът на Бевърли Хилс Джулиан Голд, генералният консул на Израел Хилел Нюман и регионалният директор на Американския еврейски комитет Ричард Хиршхаут развълнуваха многобройната публика. Освен тях на събитието присъстваха генерални и почетни консули, сънародници и представители на местната еврейска общност. Сред гостите имаше и потомци на спасени български евреи, които разказваха историите на своите роднини.    

В своето встъпително слово Бойко Христов изтъкна смелостта и морала на българския народ, който направи възможно чудото да се случи в едно от най-мрачните времена на човешката история и цялата еврейска общност на България да бъде спасена от депортация в нацистките концлагери на смъртта. 


Събитието се състоя в една от знаковите синагоги в Бевърли Хилс – Sephardic Temple Tifereth Israel. Присъстваха близо 150 гости, които съпреживяха тази част от българската и световната история.  

До края на годината Генералното консулство на България в Лос Анджелис планира провеждането на различни събития, посветени на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война.