По данни на полицията през дългия празничен уикенд на 4 юли в Чикаго са били простреляни 102-а души, 17 от тях са починали.

Равносметката за насилието с огнестрелно оръжие през уикенда на Деня на независимостта в Чикаго тази година отбелязва около 27% увеличение на броя на стрелбите в сравнение с миналата година: През 2023 г. Chicago Sun-Times съобщава, че през четиридневния уикенд са били простреляни най-малко 73 души, включително 11 загинали.

В петък, след като в града вече бяха простреляни десетки хора, кметът на Чикаго Брандън Джонсън публикува изявление, в което се обръща внимание на насилието.

"Опустошени сме от насилието, което остави града ни в състояние на скръб, и изказваме искрените си съболезнования на семействата и общностите, засегнати от тези скорошни събития", се казва в изявлението на Джонсън. "Град Чикаго се ангажира да гарантира безопасността на всички жители и посетители".

Според Джонсън градът е отменил отпуските на полицейските служители, за да "увеличат максимално присъствието и да осигурят бърза реакция при инциденти", активирал е център за подпомагане на службите за спешна помощ, за да предостави подкрепа на хората в общността, и ще проведе шествие в петък следобед, за да "насърчи сближаването, подкрепата и изцелението".

Усилията обаче не сложиха край на стрелбата.

Една от жертвите през уикенда е 8-годишно момче, което е застреляно заедно с други две момчета на възраст 5 и 8 години, според онлайн регистрите на полицейското управление в Чикаго.

Сред простреляните през уикенда са и няколко 15-16-годишни младежи, съобщават от полицията.

При друг случай осем души на възраст между 18 и 74 години са получили огнестрелни рани, а при отделен инцидент са били простреляни седем души на възраст между 15 и 40 години. По данни на полицейското управление 40-годишният мъж е починал.

През 2023 г. градът отчита 617 убийства, въпреки че данните на чикагската полиция показват 13% спад на убийствата през тази година в сравнение с предходната, когато са били убити 709 души.

В Съединените щати статистиката на правоприлагащите органи и независими изследователи непрекъснато посочват летните месеци като време на повишено насилие с огнестрелно оръжие, като всяка година периодът от 1 до 7 юли е особено жесток както за масови стрелби, така и за отделни инциденти.

На самия 4 юли са извършени повече масови стрелби в САЩ, отколкото на всеки друг календарен ден за приблизително едно десетилетие, установи анализ на CNN от 2023 г. на данните за масовите стрелби от 2014 г. насам.