Вторият ден от съдебния процес срещу Доналд Тръмп за "пари за мълчание", платени на бивша порноактриса, започна трудно за правния екип на кандидат-президента. Във вторник съдията Хуан Мърчан изслуша аргументите за това дали коментарите на Тръмп по адрес на участниците в делото нарушават заповедта за мълчание. Между него и адвокат Тод Бланш бързо прехвърчаха искри.

След като прокурорите заявиха, че 10 от публикациите на Тръмп в социалните мрежи нарушават заповедта, Бланш заяви, че клиентът му има право да се занимава с "политически нападки". Съдията Мърчан не прие това. Той неколкократно помоли Бланш да разясни примери за това кога Тръмп е отговарял конкретно на нападките на Коен и Даниълс в социалните медии и видимо се раздразни, когато Бланш не успя да го направи.

"Вие губите всякаква надеждност пред съда“, каза той на адвоката, след като се опита да го накара да побърза с аргументите си.

Прокуратурата обвинява Тръмп, че редовно нарушава наложеното от съдията ограничение, което не му позволява да напада публично свидетели, прокурори и роднини на съдебни служители.

"Той знае за заповедта, знае какво не му е позволено да прави, но въпреки това го прави", казва пред съда прокурорът Кристофър Конрой.

Миналата седмица Мърчан подкрепи прокурорите, които отказаха да уведомят правния екип на Тръмп за списъка със свидетели, като заяви, че разбира чувствата им предвид нападките на Тръмп в социалните медии. Миналия четвъртък помощник-окръжният прокурор Джош Стейнглас заяви, че не би поел риска да подложи свидетелите в процеса на гнева на Тръмп в социалните мрежи.

Когато Бланш заяви, че може да обещае, че Тръмп няма да разкрие или обсъжда свидетелите, които са в готовност за даване на показания, Мърчан отвърна:

"Не мисля, че можете да направите такова изявление."

Залогът за г-н Тръмп е глоба в размер на 10 000 долара и предупреждение, че бъдещи нарушения на заповедта могат да доведат до лишаването му от свобода. Съдията заяви, че ще се въздържа от произнасяне на решение за неопределено време. В почивката, последвала аргументите, Тръмп се включи в социалната мрежа Truth Social, за да разкритикува съдия Мърчан и да заяви, че несправедливо му се пречи да се защитава от нападки.

По-късно във вторник на свидетелското място се върна Дейвид Пекър, ръководител на  National Enquirer, който според прокурорите е потискал негативни истории за Тръмп, за да се подобрят шансовете му на изборите през 2016 г.

Прокурорите се стремят с показанията на Пекър да докажат, че схемата ""catch and kill" за смазване на негативни истории е била често използвана от Тръмп и Коен, някогашният верен "съветник", който междувременно се е обърнал срещу бившия си шеф.

Пекър постави Коен в центъра на предполагаемата "конспирация за залавяне и убиване" на негативни истории. Той свидетелства, че Коен е бил посредник на Тръмп за медийните истории от Пекър от 2007 г. насам. На срещата в "Тръмп Тауър" през август 2015 г. Пекър казал, че ще уведомява Коен за негативни истории.

Според него повечето елементи от споразумението им - включително публикуването на положителни истории за Тръмп и отрицателни истории за неговите опоненти - са били "взаимно изгодни" за Тръмп и Пекър.

Пекър заяви, че преди изборите през 2016 г. списанията му никога не са "улавяли" истории за Тръмп и не са ги покривали. При натиск от страна на прокурора Джошуа Стейнгълс, Пекър призна, че елементът на споразумението "улови и унищожи" - купуване на негативна информация за Тръмп, след което покриване на историята - не е бил изгоден за National Enquirer.

Тръмп е обвинен, че се е опитал да прикрие плащане на 130 000 долара на порнозвездата Сторми Даниълс, преди да спечели надпреварата за Белия дом през 2016 г. Даниълс твърди, че е правила секс с Тръмп през 2006 г. и че е получила пари от неговия адвокат, за да мълчи за това преди решаващия вот. Бившият личен адвокат на Тръмп, Майкъл Коен, казва, че му е било наредено да плати на Даниълс 130 000 долара за мълчанието й относно предполагаемата нейна афера с Тръмп.

Съдебният процес е съсредоточен върху възстановяването на разходите, които г-н Тръмп е направил на Коен. Плащанията на "пари за мълчание" не са незаконни, но прокурорите твърдят, че Тръмп е извършил престъпление, като е отчел неправилно парите, използвани за компенсиране на Коен, като правни разходи. Те описват това като опит за незаконно повлияване на вота през 2016 г., което утежнява обвинението към по-сериозно престъпление.

"Това беше изборна измама, чисто и просто", заяви юрист пред журито в понеделник по време на встъпителните изявления.

Тръмп не се признава за виновен по 34-те обвинения във фалшифициране на бизнес документи. Излагайки доводите на защитата, адвокатът му заяви, че клиентът му е "невинен", не е извършил никакви престъпления и че не е незаконно да се опитваш да влияеш на изборите.