Доналд Тръмп постепенно губи влияние в Републиканската партия, ясен знак за което беше приемането на пакета за помощ за Украйна в долната камара на Конгреса. Това сочи и към нарастващата вероятност от поражение на Тръмп на президентските избори през ноември тази година, пише The Atlantic.

Изданието отбелязва, че Доналд Тръмп недвусмислено доминираше в Републиканската партия в продължение на 9 години, въпреки че неговите възгледи и реторика често противоречаха на основите на политическата платформа на партията. Това включваше любовта на Тръмп към Русия и Путин, която беше неразбираема за останалите републиканци.

В крайна сметка Тръмп успя да въведе в партията един принцип: ако искаш да имаш неговата лоялност, стани враг на Украйна. Това обяснява защо традиционно лоялните към Украйна републиканци дълго време блокираха новата помощ за Киев - за да се харесат на Тръмп.

Не само позицията на Тръмп по отношение на Украйна обаче дразни много републиканци. По-рано тази година Тръмп провали двупартийно споразумение за укрепване на границата с Мексико. Споразумение, което се хареса на много републиканци.

"Три месеца по-късно партията на Тръмп в Конгреса се разбунтува срещу него - и то не заради лично отмъщение срещу някои верни на Тръмп клюкари, а заради един от най-закоравелите въпроси на Тръмп - ангажимента му към Русия по отношение на Украйна", пише The Atlantic.