От  3-4 години насам започнах да образувам кисти на млечните жлези.Чувствувам особена тежест при навеждане, също някаква вътрешна температура. Преди да се появи този проблем, доста време вземах противозачатъчни таблетки. Вероятно съм прекалила с тях и те допринесоха това да се случи. Ходих на преглед, правиха ми и кръвни изследвания. По-късно ми направиха мамограма, за да установят точно проблема. Заключението беше, че имам две кисти (не аденоми) - едната с размер 18 милиметра, а другата около 11 мм. Предложиха ми операция в срок от 4-5 седмици. Първоначално отказах и поисках да приложат друг метод на лечение. Моят доктор ми каза, че за кисти се правела операция. След като мина месец и половина и продължаваха да настояват за хирургическо лечение, аз се съгласих най-вече защото хирургът ми обещаваше трайно решение на проблема! Операцията мина успешно. Вече нямах тежест в гърдата, но както преди няколко дни, преди месечния цикъл имах напрежение, главоболие и повишена раздразнителност. Измина година след операцията и пак започнаха чести спазми в гърдите, болки при навеждане и нещо като вътрешна температура. Отидох отново при моя хирург за консултация. Направиха ми отново тестове, включително хормонално изследване. Казаха ми, че имам повишен прогестерон в кръвта. Този път имах две кисти по-малки и две по-големи с диаметър 19-20 милиметра. При този факт аз бях объркана и доста уплашена. Явих се при моя хирург и го запитах: ,,Какво стана с вашата гаранция, че с операцията ще решите трайно моя проблем?" Той надигаше рамене и отговори: ,,Какво да направя аз, след като имаш нарушен хормонален баланс." Моят последен въпрос беше: ,,Защо преди операцията не ми казахте, че основният проблем е хормоналният баланс?" Напуснах кабинета му ядосана. След това започнах активно да се интересувам от хормоналните проблеми при жените. Намерих книга, написана на достъпен език по тези въпроси. По интернет се включих в дискусия на жени от различни американски щати със същите проблеми. Имаше доста коментари на жени, претърпели операция за кисти на гърдите. Оказа се, че този проблем не е така прост, защото около 65 процента от участничките в тази дискусия съобщаваха, че за период от една до две години след операциите образуват нови кисти и тогава възниква въпросът колко пъти да се подлагат на операция, без да има гаранция, че няма да се появят нови кистозни образования?

Стана ми напълно ясно, че трябва да регулирам моя хормонален баланс (прогестерон- естроген), за да изляза от този омагьосан кръг! Това мнение застъпваха повечето жени от интернетната дискусия. Не искам да употребявам хормонални лекарства, защото е известно, че те предизвикват напълняване на тегло и окосмяване по тялото и лицето. В някои случаи увреждат щитовидната жлеза, а това води до други проблеми. Бихте ли ми дали съвет какъв метод на лечение да приложа?

Теодора М.

 

Въз основата на нарушения баланс на хормоните прогестерон и естроген десетки хиляди жени могат да образуват кисти на млечните жлези и също на яйчниците. Кои са факторите, допринасящи за нарушения на хормоналния баланс?

1. Честата употреба на хормонални лекарства.

2. Различни вредни химически агенти в питейната вода. Преди 7 години имаше официални публикации на специализирани лаборатории, че често в питейната вода се откриват вредни вещества, включително тежки метали. Неслучайно отдавна се произвеждат специални филтриращи устройства за пречистване на водата.

3. Стресовите фактори от различно естество влияят зле. Те нарушават функциите на жлезите с вътрешна секреция и оттам се получава тежък хормонален дисбаланс. По този въпрос има доста изследвания от водещи американски експерти.

Често пъти американските доктори предписват хормонални таблетки за регулиране баланса на хормоните. Проблемът е, че тези вещества колкото помагат, толкова могат и да навредят. Не може да се гарантира, че след време няма да настъпят сериозни странични ефекти. Най-честите са напълняване на тегло, окосмяване по лицето и тялото, увреждане на черния дроб или щитовидната жлеза. Досега фармацевтичната индустрия не е успяла да предложи безвредни лекарства за гореспоменатия проблем. Колкото и рекламата да е мощна и заглушаваща аналитичното мислене, разочарованията на хората, ползващи тези синтетични вещества, не спират.

Ние можем да регулираме хормоналния баланс с натурални биоактивни вещества, екстракти и други естественни стимулатори, които отдавна са изучени и се прилагат по света. За кисти и фиброзни образувания на млечните жлези (не тумори) съществуват натурални вещества за лечение. В клиничната практика на канадски доктори се използуват различни натурални вещества, като например coenzyme Q10, kelp-alfalfa, evening primrose oil, black cohosh, biotin extract.При фиброзни и кистозни образувания на млечните жлези (гърдите) по-големи от 12 милиметра, се препоръчват специални абсорбционни компреси приготвени от алумо-силикатни минерали. Препоръчва се прекратяване употребата на алкохол, солени храни и концентрирани захари. Съгласно моя опит с прилагане на абсорбционни компреси и различни натурални вещества около 85% от кистозни и фиброзни образувания се лекуват успешно и без рискове от странични ефекти.

Алтернативните методи на лечение придобиват все по-голяма популярност, защото действат на първопричините, а не на последствията на заболяванията. Те напълно се съгласуват с физиологията на организма и с натуропатията, прилагана в Канада, доста европеиски държави и масово в Китай.

Веселин Вълчев*

*Авторът е консултант по натуропатия.