Програмистът Оливър Жаниел от Франция разработва приложение, което може да позволи на хора с увреден слух да провеждат телефонни разговори. То се казва RogerVoice Phone и в момента набира финансиране в Kickstarter. RogerVoice замества стандартното приложение за набиране на номера в телефона. То ще ,,слуша" отсрещната страна и ще превръща говора в текст в реално време. За момента се поддържат английски, испански, португалски, френски, италиански, немски, гръцки и японски език, като се работи по добавянето на още. Потребителят ще може да чува и говора, ако има тази възможност. След това ще може да отговаря със собствения си глас.
Жаниел споделя, че е наясно, че не всички хора с увреден слух могат да говорят. Затова се разработва и опция те да пишат отговора си в приложението, а то да го прочита с компютърен глас на отсрещната страна. Според автора подобно удобство ще помогне на хората с увреден слух да са по-равнопоставени. Те няма да се притесняват при получаване на обаждания и ще могат по-уверено и свободно да комуникират с всички.
Той посочва, че почти няма да има забавяне в превръщането на говора в текст. Процедурата отнема около 100 милисекунди, така че практически няма да се нарушава и темпото на говор на другия участник в разговора и после той единствено ще трябва да изчака да получи отговор.
За момента приложението се разработва за Android, като се предвижда и версия за iPhone. То ще се финансира чрез платени абонаменти. Те ще варират според срока, изговорените минути и др. Идеята на компанията е да има повече възможности, за да могат хората да се възползват от услугата, без да се притесняват от реклами в приложението. Данните им няма да се споделят с никого. Целта е то да е готово до края на тази година поне във версията за Android.