Продължава от предишния брой  

Причина № 2: Отлагане

В практиката си наблюдавам, че много млади хора, които създават семейство в днешни дни си мислят, че никога няма да им се наложи да използват завещание и застраховка, защото ще живеят „вечно“ и говорят за тези неща, като неща, които биха направили след 10-20 години. За мен това е много странно и да, шансовете наистина са малки нещо фатално да се случи, особено с хора на възраст между 25 и 45 години. Но статистиката сочи, че 6% от тези хора губят живота си всяка календарна година и следователно, много от тях оставят семействата си без голяма част от дохода и имуществото си. За да се предпазите от всичко това, просто се дисциплинирайте като родители и отделете няколко часа в годината, веднъж след като са изготвени вашите документи да бъдат проверявани и обновявани с течение на времето. Тук говорим за около час-два на година, които повечето от нас могат да отделят спокойно, а някои от нас дори много повече, когато става въпрос за благополучието и сигурността на семействата ни.

Причина № 3: Липса на финансови възможности

Тази може би е една от най-разпpостранените причини да се избягва помощта и съветите на финансови специалисти, от страх, че струва много пари да се изготви стратегия и начин, чрез който да можем да сме сигурни, че каквото и да се случи с нас, семейството ни ще бъде финансово обезпечено. Когато работя над определена стратегия за хора, които имат такава цел, често се случва да попадна на притеснения от финансово естество. Много от хората си мислят, че трябва да заделят колосални суми всеки месец, но в поне 80% + от случаите това въобще не е така, особено, ако говорим само за протекция и оставим инвестирането за бъдещето извън контекста за момент. При повечето семейства една адекватна протекция на дохода и напълно изготвено завещание от професионални адвокати варира между $50 и $100 на месец. За много от нас това е по-малко от парите, които оставяме в кафенето и много по-малко от това, което оставяме в ресторантите, а тук все пак говорим за сигурността на семейството ни. Мисля, че го до голяма степен сме неинформирани и асоциациите, които си правим без да имаме правилната и пълна информация за тези неща, ни карат да изпадаме в паника, че те струват твърде много и не можем да си ги позволим. Но какво сами се убеждавате, това не е въобще така, просто става въпрос за желание и загриженост след като вече знаем, че цената не би била проблем за повечето от нас.

Причина № 4: Липса на доверие

Според статистиката 4 от 10 семейства казват, че не се направили завещание и искат да имат такова, но не могат да преценят на кого да се доверят да се грижи за децата им, ако нещо се случи с тях. Особено за нас българите, вече няколко пъти ставам свидетел на хора, които искат да имат адекватна протекция чрез застраховка-живот и завещание, но открито се притесняват кой да помолят да се грижи за децата им, ако нещо се случи с тях. Това е много логично като се има предвид, че повечето ни роднини са в България, за много от нас е трудно да се доверим на хора, които познаваме от сравнително скоро, а и да товарим тях с тази отговорност. Истината е, че това е нещо, което е наистина важно и дори да се наложи да посочим приятел, който може да ни помогне временно с тази отговорност, ние все пак можем да се обърнем и към роднините си в България, които могат да бъдат упоменати и в завещанието, и в застраховката. Много от хората не знаят това и се притесняват, но няма място за притеснения, ако това е нещо, което искате да направите. Като допълнение обаче, трябва да имате някой познат тук, който знае детайлите по тези документи и би помогнал в случай на нужда всичко да бъде изпълнено по изряден начин. Не забравяйте също така, че винаги можете да променяте и хората, които сте избрали, така че не приемайте нещата като крайно решение, защото каквото и да решите, контролът си остава във ваши ръце. Ако намирате информацията за полезна, чувствайте се свободни да я разпространявате сред приятели и познати, които също биха искали да знаят как да работят с парите си по-ефикасно. Надявам се, че днешните съвети ще Ви помогнат да намерите финансовите си приоритети и ще Ви насочат в правилната посока. Ако имате въпроси, коментари и идеи към мен с удоволствие бих ги отговорил на личния ми телефон - 224 522 2413 или на електронната ми поща - [email protected]
АНГЕЛ САПУНДЖИЕВ (личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното-осигуряване и инвестирането/ образувателните-спестовни сметки за деца/ застрахователни полици за живот, автомобили и домове)