Лятото вече е в своя разгар, а много наши сънародници, живеещи в чужбина се прибират, за да прекарат отпуската си в България. Неизбежно всеки от тях ще има нужда от автомобил под наем, ако не разполага с личен такъв. Какъв е изборът, който едни от най-добрите фирми на пазара предлагат?

Рент-а-кар компаиите предлагат голям набор от автомобили. Едни от най-предпочитаните, особено от хората, живеещи и работещи в САЩ, са автоматиците и по-конкретно т.нар. „средно комби“. То е голямо, комфортно, а и според модела – доста често и икономично.

Българите от САЩ много често се спират и на мини ванове, които са 6+1 места. Много от клиентите предпочитат и да запазят колата си предварително. Така могат да ползват отспъка, а и да са сигурни, че когато кацнат на летището, колата ще ги очаква директно на терминала. Подобна услуга предлагат от Lucky Rent A Car BG.

Друго важно нещо, което се изисква за наемането на автомобил е валидна шофьорска книжка. Американската такава важи в България, но само при определени условия. За да може да бъде призната от българската "Пътна полиция", то тя трябва да бъде придружена от валидно преведен документ.

При спирането от Пътна полиция на шофьор с невалидирана книжка, може да се стигне до спиране на колата от движение за 6 месеца.

За да резервирате и наемете рент-а-кар кола, вие се нуждаете само от достъп до интернет, смарт телефон, таблет или компютър и не повече от 5 минути. Процеса по наемане е лесен и интуитевен и всеки би могъл да се справи за не повече от 5-6 минути.

Най-общо етапите по резервиране и наемане на кола ще опишем по-долу и условно можем да ги разделим така:

  • Период на наемане на кола;
  • Избор на автомобил под наем;
  • Допълнителни възможности;
  • Резервиране;

Нека да разгледаме по-задълбочено етапите на процеса по резервиране и наемане на кола:

Наемен период – Тук трябва освен час и ден за наемане да изберете и град или офис, в който искате да наемете колата. Разбира се, възможно е да посочите и адрес за доставка, но това ще го направите на по-следващ етап.

Избор на наемания автомобил – Важно е да съобразите основните характеристики за наемането на колата, на които държите: брой врати, места, климатик, скоростна кутия (автоматична или ръчна) и т.н.

Избор на допълнителни възможности – Тук е мястото на което трябва да изберете оптималния вариант между цена и застрахователно покритие на наеманата кола. Също тук се избират и допълнителни удобства за пътуването като навигационна система, рутер за преносим интернет, столчета за деца и други. В случай че имате желание при наемането на колата да пътувате в чужбина, задължително трябва да го посочите на този етап.

В последния етап от резервирането на кола под наем попълвате вашите данни

Имена и други данни, с които да ни помогнете да Ви познаем. След това е добре да прегледате отново подробностите за направената резервация и да потвърдите резервацията. За целта се съгласявате с нашите политики и запазвате своя рент а кар автомобил. 

Когато сте резервирали кола под наем и настъпи време да я приемете, вие се нуждаете от не повече от 10 минути.

Най-важно е да имате в себе си лична карта или паспорт и шофьорска книжка. Разбира се, ще Ви трябва и кредитна карта, с която да обезпечите депозита за колата под наем.

В уговорения ден, час и адрес за наемане на колата, наш представител ще се свърже с Вас. Той ще направи това на посочения в резервацията телефон. Това е знак, че избраната кола за наемане е готова и Ви очакваме.

За не-повече от 5 минути Вие заедно ще направите следното:

  • Ще попълните договор за наемане на кола;
  • Ще проверите състоянието на автомобила и ще маркирате забележките в протокола за приемане;
  • Ще платите наема на колата и ще блокирате сумата на депозита от кредитната Ви карта;
  • Ще подпишете договора за наем;

С това всичко необходимо за наемане на кола е извършено.

За какво трябва да внимавате обаче?

В България има много некоректни фирми, които искат прекалено голям депозит. Освен това те не блокират само сумата, а я получават като превод, което значително забавя след това връщането й обратно в сметката ви. Не обясняват и на клиентите си каква застраховка да сключат. А това е изключително важно.

Коректните фирми в България предлагат два вида застраховки – базова и пълна застраховка. Втората може да ви спести много пари при евентуален инцидент. В нея са включени паркинг щетите, за които няма да платите и стотинка, ако евентуално се случат на някой препълнен паркинг близо до плажа по Българското Черноморие. Фирмата, която ви е отдала колата, ще има грижата да се свърже със застрахователя.

При по-тежък инцидент, също няма да бъдете ощетени от оставения си депозит или с последващо плащане от кредитната ви карта. При по-сериозна катастрофа, ваше задължение е само да получите двустранен протокол или да се свържете с местното районно управление. С този документ собственикът на рент-а-кара ще уреди нещата със застрахователя си. Важно е да се знае, че при употреба на алкохол или наркотици тази застраховка отпада. В такъв случай ще трябва да платите от вашия джоб за всички щети по автомобила.

Базовата застраховка, която не се препоръчва, покрива щетите по автомобила само до сумата на депозита, оставен за него. Всичко над тази сума, ще трябва да бъде доплатено от човека, наел колата.