Прибирате се в България и ви трябва кола под наем? Не знаете каква застраховка трябва да си направите или пък дали книжката ви е валидна? Много българи избират да прекарат летните месеци в Родината. Част от тях се изправят пред проблем още при кацането си на летището. Как ще се придвижват, как ще стигнат до бащината си къща или до любимия курорт? Трябва ви рент а кар в София?

Ето няколко изключително полезни неща, които трябва да знаете, когато се прибирате за лятната си отпуска в Родината.

На първо място ви трябва кола под наем. Откривате избрана от вас фирма, оставяте депозит и взимате колата. За какво трябва да внимавате обаче?

В България има много некоректни фирми, които искат прекалено голям депозит. Освен това те не блокират само сумата, а я получават като превод, което значително забавя след това връщането й обратно в сметката ви. Не обясняват и на клиентите си каква застраховка да сключат. А това е изключително важно.

Коректните фирми в България предлагат два вида застраховки – базова и пълна застраховка. Втората може да ви спести много пари при евентуален инцидент. В нея са включени паркинг щетите, за които няма да платите и стотинка, ако евентуално се случат на някой препълнен паркинг близо до плажа по българското Черноморие. Фирмата, която ви е отдала колата ще има грижата да се свърже със застрахователя.

При по-тежък инцидент, също няма да бъдете ощетени от оставения си депозит или с последващо плащане от кредитната ви карта. При по-сериозна катастрофа, ваше задължение е само да получите двустранен протокол или да се свържете с местното районно управление. С този документ собственика на рент-а-кара ще уреди нещата със застрахователя си. Важно е да се знае, че при употреба на алакохол или наркотици, тази застраховка отпада. В такъв случай ще трябва да платите от вашия джоб за всички щети по автомобила.

Базовата застраховка, която не се препоръчва, покрива щетите по автомобила само до сумата на депозита, оставен за него. Всичко над тази сума, ще трябва да бъде доплатено от човека, наел колата.

Друго важно нещо, което се изисква за наемането на автомобил е валидна шофьорска книжка. Американската такава важи в България, но само при определени условия. За да може да бъде призната от българската "Пътна полиция", то тя трябва да бъде придружена от валидно преведен документ.

При спирането от Пътна полиция на шофьор с невалидирана книжка, може да се стигне до спиране на колата от движение за 6 месеца.

Предпочитаните компании в България предлагат и куп други удобства като докарване на колата до летището, където на място се сключва договор за наем, прави се оглед на автомобила и се извършва плащането. За това е необходима валидна кредитна карта.

Фирмите предлагат и личен шофьор. Ако сте уморени след дългия път, то компанията може да ви предостави личен шофьор, който да ви закара до всяка една точка от страната. Ако пък сте решили да шофирате сами, то някои компании предлагат удобни големи автомобили, които са автоматик. Те са предпочитани основно от хората, живеещи и работещи в САЩ.

Според направените проучвания, една от най-предпочитаните компании е Lucky Rent A Car BG.