Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса подаде оставка след кацането си в Сингапур, където пристигна от Малдивите. NDTV съобщи, че Раджапакса е изпратил писмото си за оставка до председателя на парламента по електронна поща.

Самолетът с президента на Шри Ланка и съпругата му на борда кацна в 19:17 ч. местно време (14:17 ч. московско време) на летището в Сингапур. Раджапакса избяга от страната си и намери убежище на Малдивите в сряда вечерта, след като миналата събота на острова с нова сила избухнаха масови протести с искане за оставката му. Раджапакса отлетя за Сингапур в четвъртък.

На 9 юли протестиращите превзеха резиденциите на държавния глава и министър-председателя Ранил Викрамасингхе в Коломбо. В размириците бяха ранени 103 души.

Недоволството на хората се дължи на драстичното влошаване на живота в Шри Ланка поради икономическата криза. В интервю за ТАСС Викрамасингхе заяви, че островната държава преживява най-тежката криза в съвременната си история. Според министър-председателя страната е изправена пред остър недостиг на чуждестранна валута, горива, петролни продукти, торове, храни за определени групи и лекарства. По негови оценки ще са необходими поне три години, за да се преодолее напълно икономическата криза.