Президентът на Мексико заяви, че мантрата на републиканеца Доналд Тръмп, според която границата между САЩ и Мексико трябва да бъде оградена със стена, е неработеща,. В интервю, излъчено на 24 март, той повтори мнението си, че само огромни промени във външната политика на САЩ ще спрат незаконната миграция.

Запитан от предаването "60 минути" на CBS дали Тръмп, ако бъде избран през ноември, ще построи обещаната стена, президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор каза "не".

"Това не работи!", каза той.

Президентът на Мексико заяви, че когато Тръмп е бил на поста си за последен път и се е стремял да построи стена, той е подчертал пред американския си колега, че контрабандистите са успели да прокопаят тунели под вече поставените бариери.

Тръмп "остана мълчалив, а после започна да се смее и ми каза: "Не мога да спечеля срещу теб", каза Лопес Обрадор.

Забележките на мексиканския президент по адрес на Тръмп, както и на Джо Байдън, идват в момент, когато двамата политически врагове в САЩ са изправени пред реванш на двубоя си през 2020 г., а незаконната имиграция отново е взривоопасен въпрос на кампанията.

Тръмп и неговата Републиканска партия се опитаха да набедят Байдън за неотдавнашния рекорден брой мигранти, пресичащи южната граница на САЩ, докато демократът е изправен пред отпор в собствения си лагер заради преговорите за затягане на имиграционната политика.

70-годишният Лопес Обрадор заяви, че след молба от страна на Байдън е помогнал да се осигури временно намаляване на вълната от мигранти без документи, които се опитват да влязат в Съединените щати, в началото на тази година.

Той заяви, че това отчасти се дължи на факта, че Мексико е "по-внимателно" по отношение на собствената си южна граница и че е потърсил помощта на лидерите от Централна Америка.

"Това обаче е краткосрочно, а не дългосрочно решение", каза той и добави, че Мексико иска "да се обърне внимание на първопричините, за да бъдат сериозно разгледани".

Лопес Обрадор заяви пред Белия дом, че Вашингтон трябва да харчи милиарди всяка година за намаляване на бедността в Латинска Америка, да облекчи санкциите срещу крайнолевите правителства във Венецуела и Куба и да предостави легален статут на милиони мексиканци, живеещи в САЩ.