Гранични служители от САЩ успяха да спрат стотици венецуелски мигранти, които опитаха да влязат в старната от Мексико. Голяма група успяла да заобиколи част от граничния контол и се оказала на оградата на границата със САЩ, където настоявали да им бъде дадено убежище.

Мигрантите твърдят, че новото приложение, което беше въведено за по-лесно прредвижване на документите им, не работи.

Така голяма група се събра в пограничния град Сиудад Хуарес и опита да пробие пропускателния пункт, свързващ двете старни.

Много от мигрантите водеха със себе си малки деца.

Някои от хората твърдят, че срещу тях е бил използван лютив спрей, за да бъдат отблъснати.

"Моля ви, просто искаме да влезем, за да можем да помогнем на семействата си.

За да мога да имам бъдеще",

каза 18-годишната венецуелка Камила Пас през плач.

След известно блъскане и пререкания с граничните служители, тълпата от мигранти в крайна сметка се оттегли, като някои се насочиха към бреговете на Рио Гранде, където бяха под наблюдението на служители на имиграционната служба на САЩ, разположени от другата страна на реката.

На много мигранти им е омръзнало от процеса на предоставяне на убежище, откакто администрацията на Джо Байдън направи достъпно за тях приложение - CBP One, целящо да рационализира молбите.

Те твърдят, че постоянно има проблеми с приложението,

което ги поставя в безизходица в опасни гранични региони.

Описвайки положението си като "ужасно", Пас обясни, че се е опитвала да пресече границата в продължение на месец, гледайки как парите ѝ се топят, без обаче да има изгледи молбата ѝ за убежище да бъде одобрена.

През януари беше обявено, че Съединените щати планират да приемат до 30 000 мигранти на месец от Куба, Никарагуа, Хаити и Венецуела по програма, съчетана с експулсиране на хора от тези страни, заловени на границата между САЩ и Мексико.

Президентъ Джо Байдън, който встъпи в длъжност през януари 2021 г., се опитва да се справи с рекорден брой мигранти, заловени да пресичат границата между САЩ и Мексико, пише news.bg.

Републиканците разкритикуваха "снизходителните политики" за сигурност на границите,

а служители на Байдън твърдят, че се опитват да създадат по-подредена и хуманна система.

По-рано беше съобщено, че администрацията на Байдън планира да използва ограниченията от времето на пандемията, за да експулсира обратно в Мексико редица мигранти от Куба, Хаити и Никарагуа, хванати на югозападната граница, като същевременно позволи на някои от тях да влязат по въздух в САЩ по хуманитарни причини.

Защитници на мигрантите и някои демократи оспориха разширяването на експулсирането, заявявайки, че ограниченията пречат на мигрантите да упражняват правото си да кандидатстват за убежище и ги излагат на рискови ситуации в Мексико.