За втори път българин се качи на сцената на наградите „Оскари" като част от екип, спечелил наградата на американската филмова академия. Христо Грозев участва в документалния филм "Навални", който в неделя вечерта спечели златната статуетка в тази категория.

"Искаме да посветим тази награда на Христо Грозев - нашия български зубър с лаптоп", каза каза режисьорът на филма Даниел Роър. 

Той благодари за куража на семейството на руския опозиционер Алексей Навални. 

„Благодаря на всички! Съпругът ми е в затвора, просто защото е казал истината. Съпругът ми е затворен, само защото защитава демокрацията. Алексей, мечтая си за деня, в който ще си свободен и нашата страна ще е свободна. Бъди силен, любов моя!”, каза съпругата на Навални - Юлия.

През декември Христо Грозев бе включен във федералния списък за издирване на Русия. Оттогава местонахождението му се пази в тайна. В неделя вечерта той беше на сцената на Оскарите в „Долби тиътър" в Холувуд.

Христо Грозев на наградите "Оскар"

През февруари лентата "Навални" спечели и наградата БАФТА, но Грозев тогава не беше поканен заради заплаха за сигурността му.

За първи път българин печели „Оскар“! Това написа аниматорът Теодор Ушев във Фейсбук след победата на „Навални“ за най-добър документален филм. Това е исторически момент! Това е исторически момент! За първи път българин печели „Оскар“! И това е съвсем наистина!“, написа Ушев.

„Трудно беше снимането в пълна тайна, защото трябваше да се борим с постоянно следене и с опити за дезинформация от страна на Русия. Имаше дори хора, шпиони, техни така наречени журналисти, които снимаха нас отдалече и се опитваха да представят снимането на филма като някаква тайна операция на ЦРУ”, коментира Грозев в интервю за Станислава Айви от NOVA часове преди наградите "Оскар".

На въпрос дали не го е страх, разследващият журналист отговори: „Да, оценявам, че има много сериозна опасност за живота ми, за безопасността ми. Но субективно чувство на страх не чувствам. По-скоро въпросът е да избягвам опасностите, за да мога да продължа да правя това, което правя, по-дълго”, казва той.

Филмът „Навални" разказва за събията около отравянето на известния руски опозиционер през август 2020 година. С помощта на журналистите Христо Грозев и Мария Певчих Алексей Навални тръгва по стъпките на поръчителите и извършителите на нападението.

Първият българин, който се качи на сцената на Оскарите беше актьорът Димитър Маринов, който беше в основния актьорски състав на филма "Зелената книга". Лентата спечели наградата за най-добър филм през 2019 г., а Маринов развя българският флаг на сцената.

 

ДРУГИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ

- Анимационен филм: "Пинокио" на Гийермо дел Торо.

- Актьор в поддържаща роля: Ки Хи Куан за „Всичко навсякъде наведнъж”.

„Благодаря Ви! Майка ми е на 84 години и гледа. Мамо, току-що спечелих „Оскар”. Моето пътуване тръгна от една лодка. Прекарах година в лагер за бежанци и в крайна сметка се оказах на най-голямата сцена в Холивуд. Казват, че такива истории се случват само в киното. Аз не мога да повярвам, че това ми се случи. Това е американската мечта! Благодаря Ви толкова много! Благодаря на Академията! Благодаря на майка ми, на брат ми! Дължа всичко на любовта на живота ми - на моята съпруга. Трябва да вярвате в мечтите”, заяви развълнувано Куан.

- Актриса в поддържаща роля: Джейми Лий Къртис за „Всичко навсякъде наведнъж”.

„Всички, които направихме този филм, ние спечелихме този „Оскар”. Моят екип-мечта, моят агент, току-що спечелихме „Оскар”. Семейството ми - прекрасният ми съпруг, дъщерите ни. Моята сестра - „Оскар” спечелихме, сестра ми. Всички хора, които подкрепят киното. Хиляди, хиляди! Току-що спечелихме „Оскар”, заедно”. Мама и татко също са номинирани за „Оскари” в различни категории. Спечелих „Оскар!”, каза Къртис.

- Документален филм: „Навални”

- Най-добър игрален късометражен филм: An Irish Goodbye

- Операторско майсторство: „На Западния фронт нищо ново”

- Най-добър грим и прическа: „Китът”

- Най-добър дизайн на костюмите: „Черната пантера: Уаканда завинаги”-  Рут Картър

Рут Картър влиза в историята. С втората си награда за най-добър дизайн на костюми тази вечер тя става първата афроамериканка, която печели няколко „Оскара”, в която и да е категория.

- Чуждоезичен игрален филм: „На Западния фронт нищо ново”

- Документален късометражен филм: The Elephant Whisperers

- Късометражен филм (анимационен): The Boy, the Mole, the Fox and the Horse

- Най-добър продукционен дизайн: "На Западния фронт нищо ново"

- Най-добър саундрак: "На Западния фронт нищо ново" 

- Най-добри визуални ефекти: „Аватар: Природата на водата”

- Най-добър оригинален сценарий: „Всичко, навсякъде, наведнъж”

- Най-добър адаптиран сценарий: „Жените говорят” 

- Най-добър звук: „Топ Гън: Маверик”

- Най-добра оригинална песен: NAATU NAATU от RRR

Индийският филм RRR е и с българско участие. Тодор Лазаров е човекът, благодарение на когото част от лентата е снимана в България. 

„През 2018 година за първи път ми се обадиха за този филм. Тогава ми предложиха да бъда човекът, който се занимава с конете. Но по това време бях в Лондон. След това ми предложиха да бъда екшън камера оператор. Трябваше да е ангажимент за 5-6 дни, а станаха 6 седмици”, сподели той пред NOVA. По думите му след това той станал екшън режисьор, а след това и продуцент на филма. 

- Най-добър монтаж: „Всичко, навсякъде, наведнъж”

- Най-добра женска роля - Мишел Йео за "Всичко, навсякъде, наведнъж". 

- Най-добра главна мъжка роля беше присъден на Брендан Фрейзър за "Китът"

- Най-добра режисура - дуото Даниъл Шайнерт и Даниъл Куан за "Всичко, навсякъде, наведнъж". -

- Най-добър филм - "Всичко, навсякъде, наведнъж"