Главен асистент Чавдар Стоянов

Гей скандал с политически привкус разтресе най-голямата ковачница за прависти в България - Юридическия факултет на Софийския университет. Историята е свързана с името на преподавателя по международно и европейско право гл. ас. Чавдар Стоянов, срещу когото има постъпил сигнал от студент. Второкурсникът Денислав П. твърди, че Стоянов му отправял неприлични предложения. За да му даде лесна заверка за края на семестъра, преподавателят му намекнал за секс, но после казал, че може да се размине и със 100 лицеви опори без тениска. Възмутено, момчето заедно с още 120 студенти са внесли подписка с искане за дисциплинарното уволнение на преподавателя. Чавдар Стоянов е обвинен от студентите в сексуален тормоз на лице от своя пол и непристойно поведение на територията на университета.

Искането за уволнение е подкрепено преди дни от Факултетния съвет на Юридическия факултет. Самият Чавдар Стоянов отрече да е отправял непристойни намеци на студентите и заподозря, че в основата на компромата срещу него стоят негови колеги, които правят далавери в университета и които са били дейни по време на протестите. Самият Стоянов бе противник на окупацията на Алма матер през 2013-2014 г. от т.нар. ранобудни студенти. „Очернят ме с измислици", добави той.

Като един от инициаторите на атаката срещу себе си Чавдар Стоянов подозира президентския съветник и преподавател по право в СУ доц. Кристиан Таков, с когото са върли опоненти от времето на окупацията. Именно Таков, който е известен протестър и е член на Правния съвет към Росен Плевнелиев, заявил на заседанието на Факултетния съвет, че ще внесе предложението за дисциплинарно уволнение на Чавдар Стоянов. „Нека г-н Таков коментира своята сексуалност и начина, по който той се движи в обществото, развода, личните му неща", коментира асистентът.

„Аз нямам развод и живея на семейни начала с момичета, но не съм убеден на какви начала и с кого точно живее той", загадъчно добави Стоянов по адрес на Таков.

На срещата с преподавателите си студентите обаче се оплакаха, че Стоянов влизал в аудиториите с въоръжена охрана. Случвало се гард дори да изпълнява ролята на квестор. „Може ли преподавател да ходи с три мутри? Той наркобос ли е или доцент?", потресен е професор от Софийския университет.

Всъщност скандалът между Денислав П. и Чавдар Стоянов избухва в началото на ноември. Момчето твърди, че Чавдар Стоянов имал по-особено отношение към него и че му споделил, че е бисексуален, че го харесва и кани на кафе. „След изричането на тези думи от устата на асистент Стоянов, на когото съм му в ръцете и от когото съм с убеждение, че ми зависи изпитът по международно публично право, респективно, че това може да ми трасира цялото следване, аз силно се притесних, като в същото време изпитах и раздразнение от тези неприлични предложения... В същия ден по-късно получих есемес със съдържанието: „Звънни в събота да пием кафе, ако имаш време." Това пише в писмо до проф. Сашо Пенов, декан на Юридическия факултет на Софийския университет, второкурсникът.

Студенти пък твърдят, че Стоянов, като разбрал за скандала, бързо спретнал подписка в своя защита.  Студенти, пожелали анонимност, казаха, че преподавателят им имал тежък характер, бил странен и често избухвал, когато нещо не му харесвало. Бил строг със студентите, имал хаплив език и често те не можели да разберат дали се шегува, или говори сериозно. Последната дума дали Чавдар Стоянов ще бъде уволнен или не, е на ректора на Алма матер проф. Анастас Герджиков. Предполага се, че преподавателят ще бъде уволнен.

Това е поредният скандал с участието на Стоянов за последните пет години. Досега името му бе замесено в история с подкуп и в няколко случая, при които той подаде оплаквания, че младежи го били заплашвали. Единия път получавал есемеси от интернет, в които го предупреждавали, че ще изнесат скандални данни от личния му живот. В другия 20-годишно момче, състезател в ММА, го бил пресрещнал на улицата и му казал, че ще му строши костите. Асистент Стоянов така и не даде обяснения как така от нищото някакви младежи го заплашват. Макар случаите да останаха неизяснени, в негова защита скочи вестникът на Волен Сидеров „Атака", който написа, че „лобисти тероризират преподавател в СУ".