Прекаляването със съня на средна възраст може да е точно толкова лошо, колкото недоспиването, установиха US учени. Изследване сред близо 9 хиляди души установи, че хората на възраст между 50 и 64 г., които спели по-малко от шест часа на нощ или повече от осем часа, имали по-лоша памет и способност за вземане на решения.

Опасностите от твърде малко сън са добре известни, но последното изследване, проведено от експерти от университета Уоруик, показва, че прекаляването може да създаде същите проблеми.

Изследователят д-р Мишел Милър заяви, че количеството сън, от което се нуждаем, и начинът, по който той се отразява на тялото и мозъка, могат да се променят с възрастта.

Съавторът на изследването проф. Франческо Капучио заяви, че набавянето на правилното количество сън при възрастните хора може дори да предотврати отслабване на умствената дейност, свързана с възрастта, която води до деменция.

,,Сънят е важен за доброто физическо и психическо здраве. Оптимизирането на съня в напреднала възраст помага за забавяне на отслабването на мозъчната функция с възрастта или може да забави и да предотврати бързото отслабване, което води до деменция", счита проф. Капучио. "Шест до осем часа сън на нощ са особено важни за оптимална мозъчна дейност при хората на средна възраст. Резултатите отговарят на предишни наши изследвания, които показаха, че шест до осем часа сън на нощ е оптималното количество за физическото здраве, включително намалява риска от затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и инсулт", допълва д-р Милър.

Ето няколко съвета какво да правите при недоспиване:

1. Трудно ви е да заспите. И най-често това се случва пред отговорно събитие или след тежък ден. Това е свързано с повишеното ниво на тревогата. При такова състояние в организма се усилва изработването на хормоните на стреса - адреналин и норадреналин, повишава се и нивото на захар в кръвта. Значително намалява и изработването на хормона на съня мелатонин, поради което механизмът на съня се блокира. Трябва да се хапне нещо преди лягане, за предпочитане е сладко (шоколад, вафла, компот или една лъжица мед), за да накарате ендокринната система да работи в друга посока - това значително ще намали изхвърлянето на адреналина. Да се използва методът на психодрамата по Морено: практически да се стигне до абсурда - възможно най-тежкия възможен изход на дадена проблемна ситуация, и нейната острота ще се намали. Може да се започне с четенето на нов роман, но интригата да е такава, че да се преплита с определени житейски проблеми, които да приличат на личните. Да се използват някакви билкови рецепти, които ще помогнат при безсъние и няма да навредят на организма.

2. Събуждате се по няколко пъти през нощта. Това подсказва, че имате проблем с вътрешните органи или някакъв болков синдром. При това през деня болестта може да не подсказва за себе си на ниво съзнание, но през нощта дискомфортът се усилва и нарушава съня. Най-често това може да се случи поради възникнал гастрит, камъни в бъбреците, простатит и възпаление на задстомашната жлеза. Ако човек се буди постоянно в едно и също време в продължение на две и повече седмици, добре е да си направи изследване на всички органи. 

3.Спите твърде дълго - по 11-12 часа. При това не само веднъж в събота или в неделя, а постоянно. При това времето за сън продължава да се увеличава. 
Това говори за отслабнал организъм. Или става въпрос за синдром на хроничната умора и астения, или е следствие от понижения имунитет след прекарването на някакво заболяване, или на фона на определени лекарства (антибиотици например). Първо, трябва да се възвърне тонусът на организма. Като начало трябва да се направят необходимите изследвания, за да се види дали някъде в организма няма огнище на инфекция. След това вече трябва да се предприемат мерки за повишаването на имунитета - от витаминотерапията до фитнеса и адаптирането на организма за по-сериозно натоварване.