Ново проучване на "ААА" показва, че всяка година губим милиарди долари, зареждайки ненужно по-скъпите "premium" бензини.

Според изследването 70% от автомобилите работят добре и с обикновения бензин. Но мнозина все пак зареждат от по-скъпия.

Проучването на "ААА" показва, че 16,5 милиона шофьора в САЩ са направили точно това над 272 милиона пъти само през миналата година. Но е било ненужно. В резултат - загубите за шофьорите са за над 2,1 милиарда долара.

Според много експерти това е останало от 50-те години на миналия век когато в по-скъпите бензини е имало добавка, помагаща за по-добрата работа на двигателя. Повечето съвременни коли обаче работят еднакво добре с по-евтиния и с по-скъпия бензин.

Проучването на "ААА" показва, че използването на т.нар. "premium" бензини нито води до по-добър разход на гориво, нито намалява вредните емисии или пък помага на двигателя.
Едва 16% от автомобилите изискват наистина от по-скъпия бензин, а други 14% работят с т.нар. "mid-grade" или алтернативен енергиен източник.

Въпреки това сайтът Edmunds.com съветва да следвате указанията в упътването на вашия автомобил. Ако в книжката пише, че премиум бензинът е само "препоръчителен", тогава спокойно може да зареждате от евтиното гориво. Но ако пише "задължително" (required), то следвайте съвета и наливайте от по-скъпите колонки. Обикновено става въпрос за по-скъпите марки немски автомобили.

Ето за кои марки и модели по-скъпият бензин: