Най-новите данни за инфлацията в САЩ са "в съответствие с това, което бихме искали да видим", заяви днес президентът на Управлението за федерален резерв (Fed) на САЩ Джером Пауъл, цитиран от Ройтерс.

Неговият коментар изглежда е знак, че централната банка продължава да се придържа към своя анализ на финансовата ситуация в САЩ, според който са налице условия за намаляване на основните лихвени проценти през тази година, посочват анализатори. 

Последните данни сочат, че показателят за нивото на инфлация на американското министерство на търговията, известен като "ценови индекс на разходите за лично потребление" (PCE) се е повишил до 2,5 на сто през февруари на годишна основа (спрямо февруари 2023 г.) при 2,4 на сто през януари. 

Ако бъдат изключени силно променливите цени на храните и енергията, то т. нар. "базова инфлация" се е повишила през миналия месец с 0,3 на сто на месечна основа (спрямо януари 2024 г.). Това покачване на цените е малко по-бързо в сравнение с очакваното от Пауъл забавяне до "много под" 0,3 на сто през февруари. Той направи този коментар през миналата седмица.

Днес обаче президентът на Fed посочи, че ускоряването на базовата инфлация "определено е по-скоро в посоката, която искаме да видим", отбелязва Ройтерс.