Съпругата на посланика ни в САЩ Георги Панайотов ще е новият консул в Ню Йорк, научи BG VOICE. Назначението на Даниела Сиракова идва след неуспешния опит тя да бъде инсталирана пак там, но като генерален консул миналата година. Двигател за назначението на семейни начала е Панайотов, подкрепен от задкулисни ходове, типични за МВнР, в което всеки урежда всеки с услуга, за да може да се възползва на по-късен етап от върнат жест. Тази статия е базирана на интервюта с дузина висши дипломати от двете страни на Океана. През пролетта на миналата година той направи всичко възможно съпругата му да стане генерален консул в Ню Йорк. Дипломатите, с които разговаряхме, бяха категорични, че ще е крайно неприятно и лош дипломатически сигнал, ако посланик и генерален консул в една и съща държава са съпрузи. Особено в САЩ. Въпреки, че генералните консули не са подчинени на посланиците, в длъжностната им характеристика пише, че те трябва да се координират и съгласуват работата си с посланика. След поредица от въпроси, които изпратихме тогава до Външно, Министерски съвет и президентството (което де факто управлява държавата през служебното правителство), назначението пропадна. Сега обаче тя ще бъде назначена като консул – служителят, който движи консулската служба в Ню Йорк и отговаря за паспорти, заверки и др. Очаква се тя да пристигне в САЩ през декември. Това всъщност

няма да е първият път, в който семейството работи заедно в САЩ

Когато Панайотов е шеф на мисията ни към ООН в Ню Йорк (2016 - 2021), Сиракова работи в посолството ни във Вашингтон. Служители разказват, че Панайотов почти всяка седмица си е взимал дълги уикенди от четвъртък до понеделник и е пътувал до Вашингтон, за да бъде със съпругата си, неглижирайки работата си към ООН. Мисията де факто е била управлявана от втория човек там Лъчезара Стоева, която сега е на неговия пост. В дипломатическите среди в ООН Панайотов е бил известен с прякора „the Ambassador of the DPR” (посланика на заместника си).

Посланик със зелен чорап

С едно от последните си решения второто служебно правителство на Румен Радев предлага Георги Панайотов за посланик във Вашингтон. Временният кабинет не оставя това важно назначение на идващото редовно правителство, а взима решението на последното си заседание на 10 декември м.г. Тогава Панайотов е втори мандат служебен министър на отбраната. Роденият в Поморие Панайотов е дипломат от кариерата, с 25 годишен стаж и е завършил в Московския държавен институт по международни отношения. Не е ясно какви са връзките между дипломацията и военното дело, но може да се досетим. Неговият кратък мандат като министър ще се запомни с два смъртни случаи и скандали. Майор Валентин Терзиев от ВВС загина при трагичен инцидент по време на военно учение с боен самолет. Разследването на инцидента беше потулено. Военният полицай ст. л-т Тодор Манчев, на 31 г., се самоуби през юли 2021 г. в помещение на полигона в Ново село. Според БНТ тялото му е есхумирано и разследването е тръгнало в нова посока - убийство, прикрито като самоубийство. Манчев е един от двамата наказани след като американски военни нахлуха в цех край пловдивското село Чешнегирово. Бащата на Манчев тогава разказа, че синът му е подложен на натиск и се страхува да не му посегнат. Президентът подписва указа за назначаването на 22 март т.г. и сегашният ни посланик в САЩ Тихомир Стойчев е отзован спешно. Той трябва да се прибере в България на 14 април. За сбогуване с вашингтонския политически елит са му отредени около две седмици, което е крайно недостатъчно и нарушава протокола, казват дипломати. Официалният мотив е изтичане на мандата, но всъщност той приключва през юни. Панайотов обаче прави всичко възможно в София да замине по-бързо за Вашингтон и президентът, в чието служебно правителство е министър, подписва указа при първа възможност (след като американската страна два месеца бави агремана на Панайотов). Междувременно, бъдещият посланик започва кампания във Външно министерство, за да уреди съпругата си Даниела Сиракова на пост в САЩ, т.е. той ще отговаря за нейната работа. Министърът на външните работи Теодора Генчовска (от квотата на „Има такъв народ“) пуска съобщение на 16 март м.г., че има 36 свободни позиции в чужбина и всеки може да кандидатства за тях. Срокът за подаване на документи е само седмица – 23 март. Сред кандидатите за генерален консул в Ню Йорк е и Даниела Сиракова, въпреки че официално семейството казва на приятели, че тя ще остане в България и ще продължи да работи в МВнР където е началник отдел в дирекция „Югоизточна Европа“. Малко след това във Външно се провежда атестационна комисия и Даниела

Сиракова преждевременно е наградена с повишение

в ранг – от първи секретар на съветник, а Панайотов – на посланик. Мотиви за нейното неочаквано и 4 години по-ранно повишение не са посочени, според протокола на комисията, с който BG VOICE разполага. 14 други дипломати нямат този късмет и не са повишени. Колкото по-висок е ранга на един служител, толкова по-високо заплащане получава когато е на пост в чужбина. Предложението за наградата идва лично от Мая Добрева – генерален директор по политическите въпроси в МВнР.

Мая със синята шапчица

Схемата за уреждането на Сиракова на удобен за семейството пост в САЩ няма да е възможна без добрата помощ на Мая Добрева, която е генерален директор по политическите въпроси в МВнР. Името й може да не ви е познато, но със сигурност знаете коя е тази жена. Тя беше посланик на България в Белгия и Люксембург и завинаги ще остане запечатана с онзи бебешко син тоалет, ръкавици и фамозна шапчица при връчването на акредитивните си писма, които предизвикаха подигравки и коментари в социалните мрежи през 2016 г. Сега, месеци преди да е време за пенсиониране Добрева е имала амбициите да отиде за 4 години посланик на България в НАТО в Брюксел на мястото на тогавашния военен министър Драгомир Заков. Нейната подкрепа е била решаваща в задкулисните маневри за назначаването на Даниела Сиракова в Ню Йорк. В замяна тя очаква подкрепа за своето назначение от Панайотов, който очевидно е близък с президента Радев. Посланиците се съгласуват именно с президента и след гласуване от МС се назначават с негов указ. Така във Външно министерство продължава традицията да царстват задкулисните игри, а принципът услуга за услуга е водещ при определянето на ключови назначения.