САЩ все още анализират ефекта от санкциите „Магнитски“ в България. Това каза в предаването „120 минути“ на бТВ посланикът на Белия дом в България Кенет Мертен. Той не назова дали санкционният списък за българи ще се разшири.

Според него е важно, че „през последната близо година българският парламент е приел закони, насочени към съдебната реформа, предприемайки стъпки в борбата с корупцията“.

„Вашингтон не се намесва във вътрешната политика, работим с тези, които са на власт, които са избрани“, подчерта Мертен. Според него всяка власт трябва да търси решенията в диалог с партньорите си, т.е. изпълнителната власт в България е редно да разговаря с представителите на партньорите си.

На въпрос дали политиците от управляващото мнозинство търсят съвет от посолството, Мертен коментира:

„Това е тяхно задължение

Необходимо е да седнат със своите партньори и да търсят решение на проблемите“.

От това, което съм видял през тази година тук, българската политическа класа разбира, че е направила избора да е част от НАТО и това е в полза на българите. Така се възползват от чадъра за сигурност на отбранителния пакт – независимо от случващото се в дадена страна, хората осъзнават, че НАТО е от реална полза за държавата“, добави дипломатът.

„Важно е да се помни, че

корупцията съществува във всяка страна, включително в моята,

в други европейски страни. Важно е да има закони, които да намират виновните и да гарантират наказания. В последните месеци българският парламент предприе стъпки за борбата в корупцията и за реформата в съдебната система.

Горди сме от свършената работа с различни НПО, за да се повиши осведомеността по темата в последните години“, допълни Мертен.

„Всички демократични страни са изправени пред предизвикателства пред спазването на правилата. Като останалите държави, България също търси начин да се справи най-добре с това – във всяко общество винаги се говори, че някои хора не ги засягат толкова правилата, както пише на хартия. Затова ние като общество правим избори и решаваме какви да са правилата чрез тях, за да има справедливост за всички“, каза Мертен.


„Важно е българите да имат доверие в политическата си система, в политическите лидери и съдебната система, важно е и да се знае, че законите, които се гласуват в ЕС, се транспонират тук“, заяви още посланикът на САЩ в България.

„Санкциите срещу Русия са ефективни,

постоянно обсъждаме как да ги направим дори по-ефективни, тъй като Русия постоянно търси начини да ги заобиколи. Но ние постоянно търсим нови начини за запълване на пропуските и за това да направим санкциите по-болезнени“, обясни посланикът.

„САЩ и други страни имат много по-ограничено влияние в Русия, и разговорите с хора, които не подкрепят правителството, са сведени до минимум. Скърбим за Навални, но смъртта му се дължи на Путин, на политика и режима, който е установен в страната. Никой не трябва да умира в затвора, докато излежава присъда, а правителството в Русия толерира това“, каза Мертен.

„България свърши много добра работа в намаляването на зависимостта си от Русия. „Уестингхаус“ ще строи централа тук – това е отлична стъпка към енергийната независимост. По отношение на „Лукойл“ има няколко американски фирми, които са били в София, но не съм в позиция да кажа колко сериозно се стремят да купят рафинерията“, обясни посланикът.

„България е чудесна страна, повечето от посланиците преди мен са били във възторг от страната ви и това е било любимото им назначение“, завърши Мертен.