Американският посланик Н.Пр. Херо Мустафа събра на среща в столицата 10 водещи български кметове. Форумът се проведе в хотел "София Балкан Палас", а на него дипломатът, чийто мандат изтича, се е сбогувала с представителите на местната власт. Сред участниците са били кметът на Бургас Димитър Николов, на Русе - Пенчо Милков, на Стара Загора - Живко Тодоров, на Перник - Станислав Владимиров, на Кърджали - д-р инж. Хасан Азис, на Благоевград - Илко Стоянов. "Да, говорихме за наредбите, които десетте общини в момента прилагат и избират от общинските съвети и начина им на прилагане в местната власт", каза кметът на Бургас Димитър Николов.

"Това е един дълъг процес и беше полезно да чуем опита на останалите колеги от местната власт и да споделим своя опит", допълни той. На въпроса какво е казала Херо Мустафа, той заяви: "Усилията на републиканския институт да се провеждат тези антикорупционни мерки и програми в местната власт, по отношение на наредбите".

Херо Мустафа ще бъде заменена на поста от Кенет Мъртън

През декември той беше утвърден от американския Сенат да бъде следващият посланик на САЩ в България. Мъртън е високоуважаван дипломат с 35-годишен опит в Дипломатическата служба. Неговото назначение показва стратегическото значение, което Съединените щати отдават на партньорството си с България, посочват още от посолството. Американският президент Джо Байдън номинира Кенет Мъртън за нов посланик на САЩ в България през юни на мястото на Херо Мустафа, която е в България от 2019 година.