В зоопарка в София маймуна и сурикат са починали, след като са яли неподходяща храна, подхвърлена от посетители.

В столицата заради многото посетители, които не спазват правилата - доближават се до животните и ги хранят, клетките на маймуните са преградени и със стъкла.

Пред местата, където живеят някои мечки, са издигнати по-сериозни заграждения. Целта им не е да пречат на посетителите, а да пазят животните.

"Не трябва да бъдат хранени, не трябва да бъдат безпокоени, не трябва да се ръчкат с пръчки или по някакъв друг начин. Ако те са атракция за нас - посетителите са атракция за тях", заяви пред БНТ Ирина Сахатчиева, "Връзки с обществеността" Зоологическа градина, София.

Всяка солета, бонбон или картоф, които не са предназначени за животните, могат да им костват много страдание и дори смърт. А санкции за хората, които нарушават правилата в зоопарка, оказва се няма.

"Можем да установим нарушението обаче докато стигнем до човека или хора за санкциониране те вече са отминали или пък трябва да извикаме полиция", допълни Ирина Сахатчиева.

Затова в зоопарка се надяват посетителите да спазват правилата. А ако имат желание да нахранят животните - могат да дарят храна след консултация с екипа на зоологическата градина.