Кристоф Ламбер в ,,Чужденецът”

Българското кино напоследък произвежда повече филми, но продължава да е в творческа криза. Почти няма лента, която да претендира да остане в златния фонд, понеже така и не се е появило заглавие, което да предизвика фурор. Няколкото спорадични премиери напоследък, посетени малко по-масово - ,,Мисия Лондон" и ,,Вила „Роза", се дължат основно на добрата реклама по телевизията, не и на качествата на самия филм. Гафовете във ,,Вила „Роза", за които BG VOICE писа, бяха толкова много, част от които дори срамни, което говори, че българската публика е вече твърде снизходителна към собственото си кино, щом ходи да гледа такива пародии. И тъй като липсват добри сценарии, а режисьорите продължават да произвеждат изкуствена актьорска игра, производителите на кино в България прибягват до похват, характерен за малките провинциални кинематографийки. Той се нарича "гостуваща световна звезда". Каниш някой известен артист, правиш си реклама на негов гръб, произвеждаш същия блудкав филм като останалите, но си излъгал зрителя да отиде да го гледа. Тази смешна тактика бе приложена най-напред от артиста Ники Илиев, който сметна, че още с режисьорския си дебют ,,Чужденецът" може да направи фурор. Той покани за една от ролите Кристоф Ламбер, но фурор не се получи. Филмът се оказа една от многото глупости, излизали на BG екрана. Тактиката обаче бе подета и от Камен Калев. В следващия блудкаж ,,Островът" той удари ,,конкуренцията" с цели две звезди - Летисия Каста и Туре Линдхарт. От премиерите на тези два филма минаха само три години, но днес никой вече не ги помни.

Въпреки всичко това още един дебютант се хваща за спасителния пояс ,,световна звезда". Борис Десподов обаче прави троен удар, или поне си мисли, че го прави. Той не само привлече Клаудия Кардинале в лентата си, но реши да кръсти филма и с откраднато заглавие, при това на английски: ,,Once Upon a Time in The Western". Продукцията ще е по сценарий на Захари Карабашлиев, а изпълнителен продуцент е Красимир Иванов. ,,Фактът, че Клаудия Кардинале прие предложението да снима филм, който е дебютен за режисьора, е страхотен риск за една актриса от нейния ранг. Как се нави? Отидохме й с Боби на гости в Париж, като преди това й бяхме дали материали, пихме кафе и тя каза ,,да", разказва Иванов. ,,Разковничето бе да се проследи една човешка история, която е колкото българска, толкова и универсална. Млада българка в търсене на своето бъдеще среща героинята на Кардинале. Легендарната италианка играе себе си - звезда в залеза на кариерата си, която все по-рядко търсят за нови роли. Тя помага на българката да живее по-смело, а младата жена подкрепя актрисата да преживее залеза на кариерата си", обяснява Десподов.

Кражбата на заглавието на ,,Имало едно време на Запад" на Серджо Леоне от 1968 година не била случайна. И двата филма са заснети в Андалусия, в Табернас - единствената пустиня в Европа. Когато режисьорът посещава мястото, усеща, че там местните хора живеят с американска мечта като в уестърн филм. ,,Над 300 хиляди българи са в Испания, отишли там с мечтата за по-добър живот. Емигранти, които стигат до квинтесенцията на Запада - уестърна. Боби дойде при мен с идеята за този филм, но мястото беше, което ни вдъхнови. То напомня за Запада като символ на свободата. Филмът ти казва - мечтай, опитвай и можеш да постигнеш мечтите си", споделя Карабашлиев.

,,Имахме невероятни изживявания обаче в Табернас. Там хората твърдяха, че след като Леоне е снимал през 1967-а своя филм, градчето им се спасило от западане. Човекът например, който хранел продукцията навремето, сега е солиден ресторантьор", разказва продуцентът.

,,Once Upon a Time in The Western" ще бъде пуснат по кината в края на годината. Авторите му са дали заявка за участие и във фестивала на независимото кино ,,Сънданс". Съавтор на лентата е и БНТ.