От началото на кървавия конфликт между Израел и Хамас миналия месец са убити най-малко 50 журналисти и медийни работници, съобщи Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ), като това е най-смъртоносният месец за журналисти, откакто групата за свобода на печата започна да следи смъртните случаи през 1992 г, съобщи Си Ен Ен.

Според организацията нарастващият брой журналисти бележи "мрачен крайъгълен камък" и далеч надхвърля 15-те журналисти, убити в продължаващата война на Русия срещу Украйна.

На 18 ноември бяха убити петима журналисти, което е вторият най-смъртоносен ден в конфликта, съобщи КЗЖ. Най-смъртоносният ден от войната е бил 7 октомври, когато Хамас извърши шокиращата си терористична атака срещу Израел - посочва организацията, когато са били убити шестима журналисти.

КЗЖ заяви, че проверява съобщенията за убити журналисти в конфликта, като разговаря с източници от региона и от медийни съобщения. Не е ясно дали всички убити журналисти са отразявали конфликта по време на смъртта си, заявиха от организацията.

"КЗЖ подчертава, че журналистите са цивилни лица, които извършват важна работа по време на криза и не трябва да бъдат обект на нападения от страна на воюващите страни", заяви в изявление Шериф Мансур, координатор на програмата на КЗЖ за Близкия изток и Северна Африка. "Журналистите в целия регион правят големи жертви, за да отразяват този сърцераздирателен конфликт. Особено тези в Газа платиха и продължават да плащат безпрецедентна такса и са изправени пред експоненциални заплахи. Много от тях загубиха колеги, семейства и медийни съоръжения и избягаха в търсене на безопасност, когато няма сигурно убежище или изход".

Организацията публикува имената на убитите журналисти заедно с обстоятелствата на смъртта им на своя уебсайт.