Клиника на "Лекари без граници" в град Газа е била обстрелвана по време на ожесточени улични боеве, съобщиха от медицинската благотворителна организация. Организацията, известна още като "Лекари без граници" (ЛБГ), написа в „X“, че "наши колеги видяха, че стена е съборена и част от сградата е обхваната от огън, тъй като наоколо се водеха тежки боеве"., съобщи Си Ен Ен.

"На улицата е бил видян израелски танк", се казва още в съобщението.

Един служител на ЛБГ и 20 негови роднини в момента се намират в "изключителна опасност" в клиниката, като състоянието им е неизвестно, съобщиха от организацията.

"Над 50 други души, включително служители на ЛБГ, се намират в близките сгради, като един ранен се нуждае от медицинска помощ", допълниха от организацията.

Освен това 5 автомобила на благотворителна организация, които са били използвани при неуспешна мисия на 18 ноември за евакуация на персонала и членовете на семействата, са били унищожени при престрелката на 20 ноември, съобщи още групата.

"Четири автомобила на ЛБГ изгоряха. Петият автомобил, паркиран от другата страна на улицата, беше счупен на две части, сякаш смазан от тежкотоварен автомобил или танк. Всички автомобили и клиниката бяха ясно обозначени с логото на организацията".

На 18 ноември роднина на един от служителите на ЛБГ е бил убит, когато конвоят е бил нападнат на път обратно към град Газа след неуспешен опит за евакуация на юг, съобщи тогава организацията. ЛБГ заяви, че както Хамас, така и израелските сили са били информирани за маршрута за евакуация. Конвоят от 137 души, включително 65 деца, е бил принуден да се върне на последния израелски контролен пункт близо до Вади Газа, когато наблизо са били чути изстрели.

"На връщане, между 15:30 и 16:00 ч. местно време, конвоят беше атакуван на улица Al-Wehda, близо до кръстовището на улица Said Al-A'as, близо до офиса на ЛБГ", съобщи организацията, "Два от автомобилите на ЛБГ бяха умишлено ударени, при което загина член на семейството на един от служителите на организацията, а друг беше ранен."

На 20 ноември ЛБГ заяви, че автомобилите, които вече са унищожени, са били единственото средство за евакуация на персонала и техните семейства.