Хиляди излязоха по улиците след труса от 8,2 по Рихтер във вторник вечерта

Мощно земетресение с магнитуд 8,2 по Рихтер удари крайбрежието на Чили във вторник вечерта и предизвика вълни цунами с височина над два метра.

Най-малко четерими мъже и една жена са загинали - двама от сърдечен удар, а трима са били смазани от разрушенията, съобщи вътрешният министър на страната Родриго Пенайлило.

Най-малко осем силни вторични труса са били регистрирани след първото земетресение. Най-силният афтършок е бил с магнитуд 6,2. 

Чилийските власти наредиха евакуирането на Северното крайбрежие на страната. Някои пътища в Северно Чили са блокирани от свлачища и са се образували задръствания от коли на хора, напускащи крайбрежната зона заради очаквани нови приливни вълни.

В паниката, създала се заради труса в град Икике, на около 90 км от епицентъра, около 300 затворнички са избягали от местния женски затвор, предаде Асошиейтед прес.

Ако първоначалната информация се окаже вярна, може да се счита, че страната е извадила късмет със сравнително малко жертви и разрушения при таково мощно земетресение.

Последният силен трус в Чили беше през 2010 г. Тогава земетресение с магнитуд 8,8 уби 524 души и разруши 220 000 сгради.