Полицейското управление на Чикаго усилва патрулите и отменя свободни дни на свои служители, за да осигури реда в центъра на Чикаго през идващия уикенд, след като през миналия бяха допуснати безредици край Милениъм парк, причинени от безконтролни тълпи.

„Ако отивате в центъра или където и да е в града с намерение за хулиганско поведение или извършване на престъпления, ще бъдете арестувани“ - закани се началникът на полицията в града Дейвид Браун на пресконференция в петък.

Той обяви, че има план за опазване на реда, след като при хаоса миналия уикенд се наложи двадесетина младежи да бъдат или арестувани, или предупредени заради безразсъдното им поведение.

Браун каза, че почивните дни на някои служители са отменени и центърът на града ще бъде наситен с полицейско присъствие с твърдата решимост да не бъде допуснато повторение на миналия уикенд и да бъдат спрени евентуални тълпи, които всяват смут.

Проблемите с безредиците се отразяват особено силно на клиентите на магазините, които се притесняват за безопасността си, докато пазаруват, особено след последната серия обири на магазини.

Кметът Лори Лайтфут критикува магазинерите, че не са свършили своята част от работата за предотвратяване на набезите, като наемат охрана или инсталират повече наблюдателни камери.

Браун се надява съсредоточаването на повече ресурси на терен да удържи положението през уикенда, и то не само в центъра. Меморандум за вътрешна употреба, съдържащ подробностите на плана за контрол над реда, е бил разпространен сред командирите на полицейските части.

Планът ще остане в сила и следващите седмици.