На 1 юли е народният празник на всички лечители, врачки, баячки и билкари. На този ден жените не работят нищо, за да не се разболее човек от семейството или домашните животни.

Единственото, което могат да правят, е да месят хляб и да го раздават за здраве. Вечерта срещу празника болни, слепи и недъгави хора отиват да преспят в църквата или в параклиса, посветен на светците, а на сутринта се измиват на аязмото. 

Правят се курбани. Двамата братя живели в Рим през трети век и били възпитани в християнско семейство. Според преданието те са владеели лечителството с помощта на Христовата вяра и лекували хората, без да вземат нищо, затова са наречени и безсребреници. Наследеното си от родителите богатство раздали на бедните и страдащите. Светите Безсребреници Козма и Дамян посвещавали в християнство и спомагали за разпространението му.

Езичниците решили да заловят двамата братя, за да ги изправят пред съда. Народът помогнал на безвъзмездните лечители да се скрият в една пещера. Войниците обаче арестували техни привърженици и ги заплашили с мъчения. Тъй като не искали други да страдат за тях, Светите Безсребреници Козма и Дамян решили сами да се предадат и били отведени в Рим да ги съдят. Императорът им заповядал да направят езически жертвоприношения и да се откажат от своя бог.

Братята му отвърнали – Да бъдеш посрамен ти, с твоите никога несъществували идоли, нека повярваш в Бог, като се измени лицето ти и да се обърне назад! Когато светците произнесли тези думи, лицето на императора внезапно се изменило и шията му се извила така, че лицето му се оказало обърнато към гърба. Той се стъписал, повярвал в Христа и умолявал светите лекари да го изцелят, след което ги пуснал на свобода и им позволил да продължат благотворителната си и лечителска дейност.

Според преданието Козма и Дамян били убити от своя първоначален учител в лекарската професия, който завидял на двамата братя. Той ги примамил в планината да събират заедно билки, където ги убил с камъни през 284 година. На 1 юли празнуваме също и едно от значимите събития в духовната история на България - връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител.

След смъртта си през 946 г. Йоан Рилски е погребан в Рилската обител, но скоро след това цар Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в Средец, днешна София, а през 1195 г. цар Асен тържествено ги пренася в столицата Търново. През 1496 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител връщат мощите на светеца от Търново в Рилския манастир. Предполага се, че канонизацията на Св. Йоан Рилски е извършена през X век, след пренасянето на мощите му от Рила в Средец, където в негова чест е построена църквата "Свети Лука".

Имен ден празнуват Козма, Кузман, Дамян, Дамяна, Красимир, Красимира, Красин, Красина.