сн. БГ НЕС

Две мелета съпроводиха преминаването през България на руски рокери, известни с прозвището „Нощни вълци", които не крият, че подкрепят руския президент Владимир Путин. Първият побой се случи на изхода на Бургас по посока София. Нервите на две неравни агитки, скипрени да чакат идването на „вълците", не издържаха и те се сбиха. Сред противниците на руснаците, които бяха едва петима души, преобладаваха украинци и литовци, живеещи в морския град. Те обаче се държаха провокативно и видимо предизвикваха по-многобройната агитка от привърженици на рокерите. Която в крайна сметка ги нападна и наби.

Вторият бой се случи пред храм-паметника „Св. Александър Невски" в столицата. Трима мъже бяха закопчани и откарани в ареста още преди да пристигнат мотористите. Полицаите пък направиха три кордона, за да разделят противниците от феновете на Путин. Въпреки това обаче протестиращите срещу вълците успяха да пробият кордона и нахлуха в храма, където се сбутаха с ченгетата.

Половин час преди идването им привърженици на „Протестна мрежа" под строй бяха окупирали централния вход на „Св. Ал. Невски" и разлепваха плакати върху него „Путин, прибери си помиярите", „Не ви щем", „Вън, сволоч руска" и т.н. На няколко метра от тях, откъм входа към Народното събрание, пък имаше оградено каре, в което  попове разпъваха маси, украсяваха със знамена на България и Русия и подготвяха официалното посрещане на рокерите. Край тях тичаха дечица, пременени в народни носии, които от време на време се криеха в църквата на сянка и хлад. Питка с хляб и сол също беше донесена за мотористите.

В един момент протестър започна да се кара с фен на „вълците". За секунда напрежението ескалира и протестърът се нахвърли с юмруци върху русофила. Двамата успяха дори да си разменят по два шамара пред камерите и фотоапаратите, преди полицаите да ги арестуват. Незабавно беше направена жива верига между двете групи от жандармерия и униформени. Около 13 ч. се пусна мълвата, че „вълците" ще закъснеят, тъй като са в района на Тетевен, което разбуни духовете на двете групи. Мъж на средна възраст от агитката на феновете на Путин започна на висок глас да се псува протестърите. „Платени сте всички, айде, разотивайте се, направихте боя, вече си изкарахте парите", изкрещя им той. От противниковата страна последва лавина от нецензурни пожелания до 9-о коляно. Това вбеси мъжа и той се затича и заби в полицейския кордон като камикадзе в опит да стигне до противниковата страна.

Двайсетина минути след като белезниците щракнаха на третия провокатор, се чуха адски крясъци от „Св. Ал. Невски". Оказа се, че протестъри са нахлули в църквата и опитват да изгонят дечицата с народни носии, които се криеха от жаркото слънце. Незабавно униформените нахлуха да ги извлекат, а те крещяха, че родната полиция ги е смазала от бой, щипала ги и ги удряла.

След толкова страсти слънцето си каза думата и агитката на протестърите намаля наполовина. Но два часа по-късно като по команда, щом видяха да се задават моторите на „Нощните вълци", хората на „Протестна мрежа" начело с неформалния им лидер Асен Генов започнаха да викат „Путин вън". Рокерите обаче не обърнаха внимание на това и започнаха да се ръкуват с всички фенове.

Бяло порше предвождаше 20-те мотористи. Заедно с „Нощните вълци" пристигнаха и български рокери, които ги ескортираха до столицата. Докато си чупят от питките, Асен Генов и компания бяха влезли в църквата и от прозорците снимаха всичко с видеокамери, въпреки че в храма е забранено да се снима. „Махнете ги тея оттам бе, какво искат, досега викаха срещу Путин, сега се кефят на моторите, айде бегайте", крещяха русофили и вееха руски знамена. Точно за половин час церемонията по посрещане премина и колоната тръгна към руския център, където „вълците" дадоха брифинг.

„Протестна мрежа" е нерегистрирана, но много дейна формация, създадена по времето на кабинета „Орешарски", за да го громи. Впоследствие около нея се събраха предимно хора, свързани по един или друг начин с американското посолство и организацията „Америка за България".