В понеделник за първи път в историята на САЩ започна наказателен процес срещу бивш президент – републиканеца Доналд Тръмп. В него е намесено и името на порноактрисата Сторми Даниълс. Как ще се отрази това на предизборната кампания на Тръмп?

Малко преди президентските избори през 2016 г. бъдещият президент дава голяма сума пари на порноактрисата. Според прокурорите в щата Ню Йорк целта е била тя да не разкрива, че двамата са имали сексуална връзка, защото това може да повлияе на предизборната му кампания тогава.

Днес, 8 години по-късно, Тръмп вече е в третата си предизборна кампания, а делото вече е в съда. Това е първото от четири наказателни дела, заведени срещу бившия президент, което ще бъде разгледано, и е прецедент в историята на САЩ.

На фона на предстоящите президентски избори в края на 2024 г., на които Тръмп е сигурният кандидат на Републиканската партия, процесът може да изиграе важна роля за избирателните нагласи.

Какви са обвиненията

Детайлите по делото са известни от 2018 г., когато бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен беше обвинен от прокуратурата във връзка със случая. По това време не беше възможно да бъде обвинен и самият Тръмп, тъй като американското законодателство не позволява да се водят дела срещу действащ президент, пише „Свободна Европа“.

Според обвинението плащанията, с които Тръмп е опитал да прикрие отношенията си с Даниълс, са в нарушение на закона за финансиране на предизборните кампании. Твърди се, че тя е получила 130,000 долара с посредничеството на Коен в размяна на мълчанието си.

Бившата моделка на „Плейбой“ Карън Макдугъл също е получила пари срещу мълчание. В нейния случай те са били от подкрепящия Тръмп издател на американския таблоиден вестник National Enquirer.

Компанията, която притежава National Enquirer, призна за нарушението, а Коен излежа присъда в затвора.

Как може да се отрази това на кампанията

Процесът ще продължи между шест и осем седмици. За разлика от други дела, които се водят срещу него и които не са наказателни, сега Тръмп е задължен да присъства на заседанията. Все пак е възможно да се направят някои изключения за присъствието му в залата при определени редки обстоятелства, пише BBC.

Ако не присъства, той може да бъде арестуван или пък отсъствията му да повлияят негативно на присъдата.

Възможно ли е да бъде президент, ако бъде осъден?

Ако Тръмп победи на изборите и стане отново президент на 20 януари 2025 г., възможно ли е да е едновременно в затвора и в Овалния кабинет? А как би изглеждало главнокомандващият да издава заповеди от килията?

Краткият отговор на правни експерти е „Да, защото не го забранява конституцията на страната. 

В нея е записано, че изискванията за кандидатите за този пост са да са поне на 35 години, да са родени като американски граждани и да са живели на територията на страната поне 14 години. Това, че основателите на САЩ и техните потомци не са допускали, че престъпник няма да бъде спрян от масово неодобрение още при първия си опит да се кандидатира и така да се стигне до днешната ситуация, не означава, че тя не може да се случи.

Проф. Ричард Хейсън от Университета на Калифорния в Лос Анджелис допълва, че в 14-ата поправка на конституцията, приета след Гражданската война от 60-те години на XIX век, се забранява всеки, участвал в бунт срещу властта, да се кандидатира. „Но Тръмп не е съден за това в Ню Йорк, т.е. няма пречки“, цитира думите му „Вашингтон пост“. Сред останалите три обвинения, предвиждащи възможност за лишаване от свобода, също няма такова за бунт. Той не се признава за виновен по нито едно от всичките 88 обвинения.

Прецедент

В историята на САЩ вече има прецедент кандидат за президент да води кампанията си от затвора – Юджийн Дебс от Социалистическата партия на Америка през 1920 г. Там той излежавал 10-годишна присъда за подстрекателство към метеж заради агитацията си срещу влизането на страната в Първата световна война. На изборите той получил около 900 хил. гласа, или 3% от имащите право да гласуват по това време.

Днес няма и съд, който да попречи на Тръмп да се кандидатира и да спечели. През март Върховният съд на САЩ постанови, че единствено Конгресът има права да одобри поправка в основния закон, забраняваща метежници да се кандидатира и да заемат федерални постове. Правни експерти казват, че за такава поправка ще са нужни поне две трети от конгресмените, което в настоящото дълбоко политическо разделение изглежда абсурдно за постигане.

Все пак има начин подобни хора да бъдат спрени – като политическите партии, които ги одобряват за кандидати на изборите, заявят, че това е прекалено за тях, и откажат номинация.