Разходите ви за електроенергия, вода и интернет услуги се увеличават. Сметките стават все по-високи, скоростта на интернета ви е по-слаба, водата от чешмата едва капе. То тогава определено някой се е закачил за вас и краде от комуналните ви услуги. Ето как може да откриете „паразита“ и да се спасите в бъдеще:

Експертите съветват да започнете с проверката дали наистина сте жертва на престъпление или просто сте увеличили потреблението си. 

Престъпниците могат например да крадат електричество от външни контакти или да проникнат във вашата WI-FI връзка, ако тя не е защитена с парола. 

Според Lifehacker се смята, че всяка година в света се извършват кражби на електроенергия на стойност близо 100 млрд. долара. 

Най-лесният и очевиден признак, че

някой краде някоя комунална услуга

е внезапното, необяснимо покачване на сметката ви, съобщава изданието. 

Ако сметката ви изведнъж е много по-висока, а поведението ви не се е променило, това може да е знак, че има проблем с инфраструктурата – или някой може да се е закачил за вас. 

Когато става въпрос за електроенергия, не забравяйте да обръщате внимание на сметките си, особено ако имате настроени автоматични плащания.

Ако подозирате, че може да сте станали жертва на кражба на електроенергия, можете да проверите дома си за очевидни признаци. 

Lifehacker препоръчва да проверявате външните контакти за признаци, че някой

може да е включил удължител в тях,

за да го пусне в дома си. 

Можете да помислите за инсталиране на заключващ се капак на контакта, за да спрете външни хората да го използват.  

Обърнете внимание на „всякакви странно изглеждащи съединения, скоби или аматьорско окабеляване“, което може да е потенциален признак за кражба. 

Не се опитвайте да пипате нищо, а се обадете на доставчика на комунални услуги, ако видите нещо, което изглежда странно. 

„Последната проверка, която можете спокойно да извършите сами, е да отидете до електромера и да изключите всички консуматори на енергия“, се казва в съобщението. 

След това наблюдавайте електромера – ако той продължава да се покачва, значи

нещо продължава да черпи енергия от връзката ви

Проверката на сметката за вода е най-лесният начин да откриете потенциална кражба на вода. Другите начини включват по-ниско налягане на водата или признаци, че някой е проникнал в системата за пръскане на открито или в кранчето на маркуча. 

Съсед може лесно да краде от водата ви, като се включи след вашия водомер, от системата за поливане, например

Според Lifehacker обаче е по-трудно да се открие дали някой се е закачил за вашия интернет. 

Това е така, защото докато пиковете при водата и електроенергията се проявяват като увеличен обем, за да бъде забелязан един интернет измамник, той трябва да използва достатъчно данни, за да надхвърли лимита на вашия доставчик. 

Вместо това по-бавните скорости на интернет или непознатите устройства в мрежата ви могат да бъдат знак, че някой използва вашия WI-FI без ваше разрешение.

Първо, пребройте всички устройства, които използвате – компютри, телефони, лаптопи, таблети, смарт устройства – и ги сравнете със списъка на рутера си – казва Lifehacker. 

„Ако откриете такива, които не разпознавате,

изключете ги и сменете паролата си

Кражбата на услуги за стрийминг става все по-трудна, тъй като доставчиците ограничават споделянето на пароли между устройства и домакинства. 

Но все още е възможно, предупреждава изданието, ако крадецът е проникнал във вашия WI-FI и гледа стрийминг услуги във вашата мрежа. 

Най-лесният начин да забележите това е, ако се появят непознати профили или има промени в сметката ви. 

Ако установите, че някой се е облажил от трудно спечелените ви пари за стрийминг, ще трябва да излезете от всички устройства, да смените паролата си, да изтриете тези профили и след това да влезете отново навсякъде – казва изданието.

Какви типове данни крадат най-често хакерите

Какви типове данни крадат най-често хакерите

Много организации не въвеждат достатъчно защита, за да ви предпазят

Хакерите могат да откраднат само данни, които са (оставени) достъпни за тях. За киберпрестъпниците най-желана е информацията за идентифициране на потребителите, чрез която те могат да стигнат до множество други услуги и пароли. Данните за кредитни карти и пароли са следващата най-честа мишена, но общият годишен спад е над 9%, показва едногодишно проучване на Impreva, пишат от Digitalk.bg.

Защо се случва така? Възможно е повече организации да използват основни тактики за сигурност като многофакторно удостоверяване (MFA). При него се използва процес, който проверява привилегированите потребители с две различни форми на идентификация, обикновено посочване на имейл адрес и

доказателство за собственост на мобилен телефон

Използван в допълнение към обичайната проверка на потребителско име/парола, MFA затруднява външните кибернападатели да получат достъпа, необходим за кражбата или разрушаването на данни. Що се отнася до паролите, повече хора вече се завърнаха към физическа работна среда, където сигурността на периметъра е по-добра.

Кражбите на интернет са все по-чести

Според анализаторите от Impreva намалението може също да е резултат от по-добро обучение на служителите за фишинг мейлите, както и по-отговорно управление на паролите. От всички типове данни в дългосрочен план най-ценно е персонализираното идентифициране на потребителите (PII).

Киберпрестъпниците събират повече

лични данни за хора от „тъмната“ мрежа

като те могат да се включат в трудни за спиране цялостни кражби на самоличност там, където са големите пари от измами.

Кредитните карти и паролите могат да бъдат променени в секундата, в която бъде заподозряно нарушение. Но когато бъде открадната личната информация PII, може да минат години, преди то са превърне в оръжие за хакери. Широко разпространената кражба на лични данни е сериозна индикация, че много организации не въвеждат достатъчно защита, за да ги осигурят.

Част от това се дължи на факта, че личните данни се прехвърлят редовно между системи, хора и доставчици за изпълнение на общи бизнес задачи. 

Разпоредбите, регулиращи поверителността на данните, стават все по-строги и за организациите ще бъде от решаващо значение да открият, идентифицират и класифицират личните данни в своите масиви от данни. „Само когато знаете къде се хостват личните данни и какви приложения и потребители ги използват, ще можете да разширите контролите за сигурност, които ги защитават“, обясняват от Impreva.