Ина Димова

През тази седмица започва едно от най-големите спортни събития през тази година - зимните олимпийски игри. 30 години след Сеул най-големият спортен форум се завръща в Южна Корея. От 9 до 25 февруари домакин на церемониите по откриване и закриване, както и на голяма част от спортните състезания, ще бъде малкият планински град с трудно запомнящо се име Пьончан. Какво е интересно да знаем за тази непозната дестинация и нейните забележителности и как изобщо можем да стигнем дотам, разказва експертът в организацията на далечни пътувания eSky. Южна Корея е една от най-развитите страни в Изтoчна Азия, а в световен мащаб е на челните места по безопасност, образование, здравеопазване, сигурност на работното място и бизнес развитие.

Със своите 10 млн. души население столицата Сеул е един от най-големите градове в света - политически, икономически и културен център на страната, той е и атрактивна туристическа дестинация. Планинското градче Пьончан се намира само на около 130 км от столицата. Така че ако сте решили да го посетите по време на Олимпиадата, задължително го комбинирайте с разглеждане и на Сеул - град, впечатляващ с хармоничното съчетание на минало и бъдеще. Сред най-известните туристически забележителности на Сеул са старият град, четирите двореца от династията Чосон, дворецът Йоуи плаза, Националният музей, Олимпийският стадион и 63-етажната бизнес сграда KLI 63. Пьончан пък е известен най-вече с двата си ски курорта, където ще се проведат и олимпийските състезания. Тук се намира и единственото място в Корея, където се отглеждат овце - фермата „Дегвальон". Можете да се разходите по дългата пешеходна пътека около полето за паша и да се снимате пред емблематичната дървена барака от филма „The man from Mars".

Интересен е фестивалът „Пьончан трут", който се провежда в град Инбу мейон, окръг Пьончан-гун. Тук можете да се насладите на фолклорни програми, каране на АТВ или снежен рафтинг. Отбийте се и на фестивала на пирожката, който приключва заедно с Олимпиадата на 25 февруари. Друга забележителност в околността е платформата Бьонбанчи скайуолк. Това съоръжение на височина 583 метра ще ви накара да се почувствате, сякаш ходите по въздуха. Гледката, която се разкрива под напълно прозрачния под, е буквално спираща дъха.

За български граждани пътуването до Корея не изисква виза за престой до 90 дни. Можете да влезете в страната със задграничен паспорт, валиден минимум 3 месеца след датата на напускането. eSky съветва задължително да си направите застраховка за пътуване в чужбина, покриваща разходи от разнообразен характер. От Сеул до олимпийското градче можете да се придвижите с влак, микробус или с експресен автобус, като цената на превоза варира между 17 и 30 евро в едната посока. Възможностите за настаняване в близост до центъра в периода на Олимпиадата вече са ограничени, но все още можете да намерите нощувка за около 90 евро.

Слоганът на южнокорейския град е „Щастливи 700", където 700 е надморската височина на Пьончан (84% от територията му е на тази височина). За нея се счита, че е идеалната, за да живеят хората там в най-добрите климатични условия. Местните шеговито напомнят да не бъркате Пьончан (Pyeonchang) с Пьонгянг (Pyongyang е международното име на Пхенян - столицата на Северна Корея). Границата между двете държави минава през областта Гангуон и я разделя на две.

 

[caption id="attachment_8877" align="aligncenter" width="611"] [/caption] [caption id="attachment_8878" align="aligncenter" width="611"] [/caption]