Режисьорът Ясен Пеянков

Как се постига американската мечта - с много труд или с лесна далавера? За дилемата между добрия и лошия път разказва най-новата постановка в известния Steppenwolf Theater в Чикаго. Режисьор на пиесата е Ясен Пеянков, който завежда катедра "Театрални изкуства" в University of Ilinois at Chicago и е почетен член на популярния драматичен театър.

Постановката „Russian Transport" ни показва едно руско-еврейско семейство, емигрирало тук в началото на 90-те.  Сюжетът се развива в нюйоркския квартал Sheepshead Bay, където бащата има компания за лимузини.

Ясен Пеянков смята, че всеки емигрант може да открие себе си в историята. Той се влюбва в пиесата от първия прочит именно защото му напомня за проблемите, които е срещал, откакто е в Съединените щати.

 „Мисля, че постановката ще даде едно познато чувство на нещо, което е близо на нашата психология и нашата емоционалност", каза Пеянков в отговор на въпроса дали ние, българите, ще открием себе си в главните герои.

"Russian Transport" показва типични славянски отношения вътре в семейството. Изправен пред банкрут, бащата взема заеми от най-неподходящите хора - руската мафия, а за да ги спаси, идва вуйчо Борис от Русия. Така 18-годишният син е раздвоен между примера на вечно трудещия се баща и вуйчото тарикат. „Знае се, че има много имигранти, включително и в нашето общество, които успяват да правят много добри пари с нечестни начинания" , казва Пеянков.

Режисьорът споделя още, че най-голямото предизвикателство е било с актьорския екип да усъвършенстват руските фрази в сценария. Още по-трудно го прави фактът, че всички на сцената са американци. И все пак критиката в Чикаго е особено ласкава за режисурата на българина. Обикновено пиесите в Steppenwolf Theater се репетират по 4 седмици преди премиерата, но Пеянков отделя 6 седмици, за да изчисти всеки детайл. И въпреки това няма финална сцена до деня на премиерата. Той казва, че отзивите в предпремиерните представления са повлияли на решенията му.

И така, една емигрантска история за руско семейство, изиграна от американци, ръководени от българин. Кое ще победи в нея - „доброто" или „злото" - ще научим в театралния салон.

"Russian Transport" ще може да видите в Steppenwolf Theater на 1650 N. Halsted str. в Чикаго до 11 май.