Неплатежоспособността на американското правителство ще навреди на армията на страната, като ще засегне готовността и морала, заяви висшият американски офицер генерал Майк Мили.

"Ако обявим фалит, ще има много значително отрицателно въздействие върху готовността, морала и способностите на армията на Съединените щати", както и "щети върху репутацията в международен план", заяви председателят на Обединения комитет на началник-щабовете пред журналисти в Пентагона, "Ако изпаднем в неплатежоспособност, това ще има значителни икономически последици, които след това ще се превърнат в последици за националната сигурност - заплащането на войниците, моралът на войниците, оръжейните системи, договорите, всичко това ще бъде засегнато."

"Ясно е, че готовността ще бъде засегната. Така че нашите широкомащабни учения, които провеждаме в различни тренировъчни центрове, вероятно ще се забавят или ще спрат в много, много случаи" - посочи Мили.

До 1 юни остават седем дни - най-ранният възможен момент, в който правителството на САЩ изчислява, че може да свърши парите за обслужване на дълговете си, ако лимитът на заемите на страната не бъде увеличен.