Експанзията на ,,Лафка” е повсеместна – във всички градове в цялата страна

След като 2013 година мина под знака на Делян Пеевски, щеше да е чудно, ако и началото на новата 2014-а не бе белязано отново от него. Творението на Ахмед Доган, което той предвиждаше единствено за медийната сфера от кръга фирми на ДПС, отдавна увеличи апетита си и в момента е като съща труженичка многомашинничка. Г-н Пеевски се занимава с цял куп сфери - от политиката до производството и продажбата на цигари, което е завидно за човек на неговата възраст. Последното му творение, което организира съвместно с другата рожба на Доган - шефа на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, се нарича ,,Лафка" (или както е регистрирано официално - Lafka). Това са малки павилиончета за продажба на вестници, цигари, напитки и прочее дреболии.

Тъй като традицията при Пеевски и Василев е да са монополисти в сферата, която подхващат, ,,Лафка" бързо набра скорост и в момента е окупирала огромна част от страната. Фирмата се развива по своеобразен сценарий - на общинските съвети се предлага инвестиционна оферта, която те не могат да откажат. Тя предвижда получаване на бърз лиценз за дейността, поставяне на поне десет лавки на възлови места в съответния град и най-важното - предплата на общината за десет години напред. Кой общинар в бедна България би отказал градът му да получи толкова пари накуп? Официално ,,Лафка" е творение на "Булгартабак" и всичко, свързано с дейността й, излиза от цигарената компания. Но пък ,,Булгартабак" в момента се управлява от ДПС, а в ръководството й Доган подреди протежетата си Пеевски и Василев. Така и една от малкото работещи BG компании също вече е част от кръга фирми, които захранват империята на Доган с пари.

Най-прясната придобивка на Делян Пеевски-Цветан Василев (а всъщност на Доган) се нарича Канал 3. Тази борбена някога телевизия, която дори в авторитарните времена на Бойко Борисов си позволяваше да е смела и непокорна, днес е клекнала пред управляващите и денонощно ги обслужва. Първо от медията бяха уволнени Сашо Диков и Лили Маринкова. Така Канал 3 бе сресан, за да се подготви като телевизия по вкуса на Доган. Преди повече от половин година каналът бе придобит от Мария Опренова - неизвестна никому до този момент бизнесдама. Още тогава направи впечатление, че първата й задача бе да въведе цензура. На репортерите бе забранено да критикуват управляващите, но пък бе задължително да правят това спрямо опозицията. Фирмата на Опренова е „Медийна инвестиционна организация" АД. Госпожата обясни, че парите, с които си закупила канала - 1 милион лева, били ,,семейни, нейни и на съпруга ми".

Мъжът на г-жа Опренова е Любомир Минчев, който е в борда на директорите на фирмата за телекомуникационно оборудване ,,Телелинк", еднолична собственост на "Телелинк Холдингс Б.В.", Нидерландия. Ама да не си помислите, че зад нидерландската фирма стоят нидерландци? Нищо подобно. Пак са наши хора - Спас Русев, Любомир Минчев, Йордан Попов и за цвят са добавени Якобус Схаутен и Робърт Доуел. По времето, когато Опренова се сдобива с Канал 3, фирмата й печели обществена поръчка по програма на ЕС за ,,интегрирана система за наблюдение на българо-турската граница" на стойност 28,149,242.79 лв без ДДС. Възложител на поръчката е МВР. По това време шеф на МВР вече е другият голям довереник на Доган - Цветлин Йовчев. Г-н Йовчев вече имаше няколко повода да докаже верността си към чичкото от сараите. Най-големият бе, че МВР овреме предупреди Ахмед Доган да подгони от партията Христо Бисеров, срещу когото в чужбина бе започнало разследване за пране на пари. Та нямаше как от кумова срама подобно разследване да не бъде започнато и от службата на г-н Йовчев въпреки огромното му нежелание. Тези дни обаче министър Йовчев отново доказа предаността си към почетния председател на ДПС. МВР даде всичко от себе си, за да предупреди Делян Пеевски, че лоши немски и френски журналисти са се запътили към България, за да снимат имотите му. Въпросните репортери са от френско-немския тв канал за изкуство, култура и политика ,,Арте". В мига, когато се насочили да правят снимки на богаташките домове на милионера Пеевски, те били погнати от частната му охрана и от полицията. Впоследствие операторът, нает от чужденците, който иначе работи за телевизията ,,Булсатком" ТВ+, бе заплашван от хората на Пеевски да изтрие заснетите кадри. Целият скандал обаче придоби публичност едва когато ,,Арте" излъчи през миналия петък репортажа си „България: самотната битка срещу корупцията".

След като обясняват за проверките, които са им направени от органите на реда, и допълват, че веднага след това е имало опити за натиск върху оператора, от телевизията обясняват в репортажа, че полицията е свела на г-н Пеевски пълната самоличност на оператора и така той е бил даден в ръцете на олигарха. Операторът е получил обаждане, в което под заплаха със саморазправа е бил накаран да изтрие целия запис. В репортажа на медията е показан хотел ,,Берлин", собственост на Пеевски и майка му. Г-жа Ирена Кръстева притежава няколко апартамента с паркоместа и идеални части от парцела на хотел „Берлин". Репортажът продължава с думите: ,,Искахме да ви покажем повече от хотела, но охраната забрани да снимаме. Избрахме друг имот на Пеевски, но там полицията прекъсна работата ни."

Журналистите показват със скрита камера как униформен полицай изисква документите на оператора и правят връзка между това и последвалото малко по-късно обаждане от мутрите на Пеевски със заповед да изтрие записите от репортажа. Репортерът на ,,Арте" уточнява, че операторът първоначално е настоявал пред френско-немския екип да остане анонимен, обяснимо защо в държава като България. ,,Малко по-късно операторът получи обаждане и натиск този репортаж да не бъде излъчван. Причината - че полицията е информирала Пеевски кой е снимал и той не иска репортажи за неговата личност. Хора, облечени с тъмни дрехи и явно и полицията следят за спазването на това правило", се казва в репортажа.

Не че телевизия ,,Арте" е трогнала с нещо Пеевски. Напротив! Веднага след излъчването на имотите му стана ясно, че най-дейният сред любимците на Доган е намерил ново поприще за инвестиране на парите на ДПС - Facebook. Г-н Пеевски започна активно да проверява възможността да си закупи големи страници и групи в българския сегмент на социалната мрежа. Интересът му е към такива, които са с над 100,000 присъединили се и с много харесвания. Негови агенти вече издирват администраторите на такива страници и им отправят оферти за покупка. Очевидно е, че след като се намърда доволно и във Facebook, г-н Пеевски вече ще мине на 24-часов режим на досаждане на всички българи. Ще ги зомбира от телевизията, радиото, вестниците, Facebook. А един ден може да започне да наднича и от клозета.