Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и народният представител от ГЕРБ и шеф на енергийната комисия в парламента Делян Добрев изпратиха до прокуратурата сигнал за проверка на "Лукойл България" за това, че рафинерията e преработвала и продавала в чужбина, включително и в страните от Европейския съюз (ЕС), горива, които са произведени от руски петрол.

Сигналът е адресиран и до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съобщиха от пресцентъра на ДПС. Той касае информацията от публикацията на "Политико" от 9 ноември 2023 г. за резултатите от съвместно разследване на неправителствената организация Global Witness, Центъра за изследване на демокрацията в България и Центъра за изследване на Енергия и чист въздух (CREA) във Финландия,

Пеевски изтъква, че в медийните публикации по случая са повдигнати въпроси, които са от особената важност за българското общество. Според него е възможно цитираните източници да съдържат достатъчно данни за търсене на наказателна отговорност от определени лица, ако те са допуснали заобикаляне на наложените на Русия санкции от страна на ЕС, което е довело до печалби за Русия от порядъка на 1 милиард евро, използвани за финансиране войната в Украйна. В сигнала се отбелязва, че според разследването само в периода март - юли 2023 г. рафинерията на "Лукойл" е изнесла по този начин около 3 милиона барела горива, произведени от руски петрол.

Пеевски иска цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка. Той настоява, ако бъдат установени конкретни лица, нарушение на закона, което е довело до заобикаляне на наложените на Русия санкции от ЕС и до осъществяване на състав на извършено престъпление, да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и за търсене на съответната отговорност.