Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент Реджеп Тайип Ердоган изглежда в голяма степен запазва подкрепата си след земетресенията миналия месец въпреки критиките за първоначалните реакции на властите на бедствието. Това сочат резултатите от две социологически проучвания тази седмица, за които съобщава агенция Ройтерс.

Анкетите показват, че приблизително два месеца преди изборите опозицията не е набрала нова подкрепа, отчасти поради това, че все още не е посочила своя кандидат за президент, и отчасти поради липсата на конкретен план за възстановяване на опустошените от земетресението райони.

"Земетресението не е довело до отслабване на правителството, както опозицията очакваше", казва пред Ройтерс Йозер Сенджар, ръководител на социологическата компания Метропол, предаде БТА.

Данните от социологическите проучвания на неговата компания дават преднина на Републиканския алианс на Ердоган с националистическия лидер Девлет Бахчели, въпреки че коалицията е загубила няколко процентни пункта от подкрепата си в сравнение с януари.

Ердоган публично призна проблемите в първите дни, но след това защити реакцията на своето правителство. Той бързо обеща да възстанови домовете - обещание, което вероятно ще му помогне да запази подкрепата си сред избирателите, казва Мехмет Али Кулат, ръководител на социологическата агенция MAK.