Папа Франциск се поиска извинение за "злото", причинено на коренното население на Канада. Това се случи в първия ден от шестдневната му визита, посветена на проблема с десетилетията злоупотреби в католическите институции. Молбата на лидера на 1,3 милиарда католици в света беше посрещната с аплодисменти от тълпа от хора от Първите нации, метиси и инуити в Масквасис, в западната част на провинция Албърта. Някои от тях са били отнети от семействата си като деца в резултат на политика, заклеймена като "културен геноцид".

"Съжалявам", 85-годишният понтифик, който остана седнал, докато произнасяше обръщението си на мястото на едно от най-големите от печално известните бивши канадски училища-интернати за деца от коренното население.

"Смирено моля за прошка за злото, извършено от толкова много християни срещу коренното население", каза папата, като официално призна, че "много членове на църквата" са сътрудничили в "културното унищожение и насилствената асимилация".

Няколкостотин души, много от които в традиционни облекла, присъстваха заедно с канадския министър-председател Джъстин Трюдо и Мери Саймън - първият генерал-губернатор на страната от коренното население.

"Мястото, на което сме се събрали, подновява в мен дълбокото чувство на болка и разкаяние, което изпитвах през последните месеци", каза Франциск, визирайки "физическото, вербалното, психологическото и духовното насилие" над деца в продължение на десетилетия.

Консултанти чакаха край вигвами, разположени за оказване на подкрепа на онези, които може да се нуждаят от нея, а по-рано доброволци бяха раздали малки хартиени торбички за "събиране на сълзи".

"Първата нация вярва, че ако плачеш, плачеш от любов, улавяш сълзите в лист хартия и ги връщаш обратно в торбата", обясни Андре Кариер от Федерацията на метисите в Манитоба.

Доброволци ще събират торбичките, които по-късно те ще бъдат изгорени със специална молитва, "за да се върнат сълзите на любовта към създателя", каза той.

От края на XIX в. до 90-те години на XX в. канадското правителство изпраща около 150 000 деца в 139 училища-интернати, управлявани от църквата, където те са откъснати от семействата, езика и културата си.

Много от тях са били физически и сексуално малтретирани от директори и учители, а за хиляди се смята, че са починали от болести, недохранване или липса на грижи.

Франциск е вторият папа, който посещава Канада, след Йоан Павел II, който направи това два пъти през 80-те години на миналия век и отново през 2002 г.