сн. ,,Дарик”

Ако в началото конфликтът между Ахмед Доган (чрез подчинения му Делян Пеевски) и доскорошната му пионка Цветан Василев изглеждаше като мафиотска дворцова забава, която всички можеха да наблюдават като шоу или с погнуса отстрани, то в последните дни той започна да разклаща цяла България и да касае всеки един неин гражданин конкретно. Както прогнозирахме в предните броеве, чрез своите хора в БНБ Доган успя напълно да отнеме от Василев Корпоративна търговска банка (КТБ). Нейните акционери бяха отстранени, банката - одържавена, а БНБ обясни, че я затваря, но ще я пусне отново в края на юли. Истерията около факта, че в момент, когато в страната действа валутен борд, банка се национализира с обяснението, че е станала неплатежоспособна, повлече крак за сигурността на цялата банкова система. Което пък е заплаха за съществуването на самия борд.

BG VOICE прогнозира и това - както писахме в предния брой, последната закана на Ахмед Доган по време на срещата му с лидера на БСП Сергей Станишев в сараите на Витоша е била, че ще събори борда (виж миналия брой). Шефът на социалистическата партия цял месец обясняваше, че се е кандидатирал на изборите за Европейски парламент само за да привлече гласове, а реално щял да се откаже от депутатското си място там. Но след заканите на Доган, и особено след като видя, че той започва да ги изпълнява, предпочете да направи точно обратното. През миналата седмица Станишев подаде оставка от българското Народно събрание и предпочете да избяга далеч от трусовете в България като депутат в Брюксел.

Доган начена катурването на борда с КТБ, която за два дни бе ошушкана от вложители, наредили се пред офисите й да изтеглят парите си. След като тази банка бе временно затворена и излезе от играта, сценарият продължи с Първа инвестиционна банка (ПИБ). През миналата седмица стотици българи получиха есемеси или писма на електронната си поща с еднотипен текст - ПИБ е пред фалит, теглете си парите. Което хорицата и направиха. Ръководството на ПИБ изпадна в безтегловност. Докато се освести и обяви, че са станали жертва на криминално деяние, банката вече бе олекнала с 800 милиона лева от изтеглените влогове. Истерията достигна такива размери, че в почивните дни БНБ се принуди да иска помощ от всички политици, за да успокои населението. В неделя при президента Росен Плевнелиев лидерите на основните партии (сред които и Лютви Местан, който въпреки че няма как да не е наясно какви ги върши началникът му Доган, тези дни говори за национално обединение и за съгласие) декларираха, че стоят зад валутния борд и стабилността на банковата система.

Полицията също демонстрира някакво раздвижване. Разбира се, името на Доган не се споменава от никого. Редица отговорни лица, дори журналисти, тези дни неуморно твърдят, че Ахмед Доган бил никой, че дори не е ясно дали е в България, камо ли да управлява цялата държава. Разбираемо е, че и МВР не се занимава с него. Полицията арестува най-напред трима мучовци, които пращали писма или били написали на страниците си във Facebook, че банките се клатят и валутният борд пада. Единият е бивш полицай от Русе, компютърен специалист, занимавал се с пласиране на наркотици. После ги пуснаха. Така и не стана ясно дали някой от тримата е проговорил и е съобщил откъде е дошла поръчката. Не че някой очаква в стройна организация като империята на Доган органите на реда да стигнат до баш шефа на държавата. В неделя пък арестуваха още трима.

На този фон все пак се появиха и по-смели българи, които директно посочиха човека, който организира хаоса в държавата. Тома Биков от Реформаторския блок каза в прав текст: ,,Има един човек, който е толкова смел, че да организира събарянето на банка. Казва се Ахмед Доган." Журналистката Соня Колтуклиева и бившият член на БСП, адвокатката Татяна Дончева, повториха почти същото. Но никой не образува дело, не ги повика на разпит, нито взе под внимание изявленията им. Главният прокурор Сотир Цацаров, който с всичките си действия досега доказа, че работи за просперитета на човека от сараите, има съвсем друг дневен ред.

Цветан Василев, макар и основно действащо лице в аферата, така и не се появи повече в България. Той предвидливо замина за Австрия, в чиято столица се крие и до момента. Единственият му съюзник в България засега остава ТВ 7. Телевизията плътно го защитава във всичките си програми. ТВ 7 се издържаше години наред с парите, отпускани от КТБ. Едва сега става ясно за какви суми е идело реч. През миналата седмица Николай Бареков обяви на всеослушание кой какви заплати и хонорари получава там. Най-впечатляващ е надникът на Мартин Карбовски. За двете си предавания ,,Фронтова линия" и ,,Предаването на Карбовски" вземал месечно по 140,000 лева - според твърденията на Бареков. Все още не става ясно защо, макар да бе част от империята на Доган, телевизията реши да запази лоялност към изпадналия в немилост от сараите банкер, което означава, че финансовите потоци към нея са секнали. Освен ТВ 7 КТБ финансираше и още един проект на сараите - партията ,,България без цензура". Нейният лидер Бареков обаче засвидетелства предаността си на Доган, отрече се три пъти от Василев, с което именно заслужи да е персона нонграта в ТВ 7. Той пък им отвърна, като поиска обявяването на телевизията в несъстоятелност (четете подробности в следващите страници).

Какви още елементи е предвидил Ахмед Доган в сценария си за събаряне на валутния борд предстои да видим в близките дни.