Дали вирусите са изиграли роля за изчезването на неандерталците? Това се опитват да разберат изследователи от Федералния университет на Сао Пауло и в крайна сметка откриват най-старите известни човешки вируси в набор от неандерталски кости отпреди повече от 50 000 години. 

За да стигне до това откритие, екипът преглежда необработените данни от ДНК секвенирането на два комплекта неандерталски останки, намерени в пещерата Чагирская в Русия. В тях те търсят остатъци от геномите – цялата генетична информация на даден организъм – на три вида ДНК вируси: аденовирус, херпесвирус и папиломавирус.

И всъщност откриват остатъци и от трите групи! Това ги превръща в най-старите човешки вируси, откривани някога, като отнема титлата на откритите в останки на Хомо сапиенс на възраст 31 600 години, пише chr.bg.

Според авторите, не само е възможно да се идентифицират части от вирусни геноми в археологически проби, но и че неандерталците може да са страдали от същите вируси, които засягат хората днес.

Аденовирусите, например, могат да причинят широк спектър от заболявания – от обикновено неудобство, каквото е традиционната настинка, до по-неприятния пристъп на остър гастроентерит. Преобладаващият вирус на Епщайн-Бар, който може да предизвика мононуклеоза и множествена склероза, принадлежи към херпесвирусите. Папиломавирусите пък са може би най-известни с връзката си с рака на маточната шийка.

Възможно е неандерталците да са били по-податливи на тези три вируса и техните ефекти.

Съществува обаче едно ограничение, което палеогенетиците трябва да вземат предвид – замърсяването. Това, което може да изглежда като революционно откритие, всъщност може да е резултат от това, че някой е забравил да покрие устата си, когато кашля, или от любопитно (или гладно) животно…

И все пак „Взети заедно, нашите данни показват, че тези вируси може наистина да са заразявали неандерталците“, казва авторът на изследването Марсело Брионес пред New Scientist.

Това не означава, че вирусите сами по себе си може да са причинили изчезването на неандерталците – нещо, което авторите изясняват в статията. Но добавя и известна тежест към теорията на някои учени, че вирусите все пак може да са изиграли някаква роля в този процес: „За да се подкрепи тяхната провокативна и интересна хипотеза, би било необходимо да се докаже, че поне геномите на тези вируси могат да бъдат открити в останките на неандерталците“, казва Брионес. „Именно това направихме.“