Екип учени от Нидерландия, Германия и Великобритания откри лек срещу побеляването на косата, който може да направи процеса обратим. Резултатите от изследванията са публикувани в сп. ФАСЕБ. Екипът е разработил нова съставка, наречена PC-KUB. Тя се втрива в косата и се активира от слънчевите лъчи.

Побеляването на косъма се дължи на естественото натрупване във фоликулата на избелващата съставка водороден пероксид. Сместа спира вътрешното избелване на косъма и позволява той отново да пигментира. Съставката PC-KUB се оказала много ефективна и при лечението на избелването на кожата при заболелите от витилиго.

,,От много генерации хората се опитват да скрият побеляването на косата си с различни бои. Сега вече можем да атакуваме проблема в неговата основа", коментира един от авторите на откритието Джералд Вайсман. Екипът провел опити с група от 2411 пациенти, засегнати от витилиго. След третиране с новата съставка при тях била установена репигментация на кожата, а миглите им придобили първоначалния си цвят.