Агенцията на САЩ по храните и лекарствата (FDA) не разреши на компанията "Neuralink" да тества инвазивен интерфейс (микрочип, имплантиран в човешкия мозък, за управление на външни устройства чрез мисъл) върху хора, съобщи Ройтерс, като се позова на седем настоящи и бивши служители на "Neuralink".

Искането за разрешение за такива изследвания бе направено от контролираната от Илон Мъск компания в началото на 2022 г. Самата компания никога не е съобщавала за опитите да поиска такова разрешение.

Регулаторът е изброил няколко причини за отказа. Според служители на компанията основните опасения на FDA са свързани с безопасността на литиевата батерия на устройството, възможната миграция на миниатюрните проводници на импланта към други области на мозъка и въпросите дали устройството може да бъде отстранено, без да се увреди мозъчната тъкан.

Още през ноември миналата година Илон Мъск заяви, че компанията му се подготвя за тестове на чипа върху хора и те трябва да започнат още тази пролет. Свръхбогатият бизнесмен каза още, че повечето от документите, необходими за одобрението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата, вече са налице.