Украинските въоръжени сили няма да се откажат от отбраната на град Бахмут. 

Президентът Володимир Зеленски заяви, че съветът на командващите е решил да продължи отбраната на града. 

В понеделник се появи информация, че е възможно оттегляне на войската, а министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че загуба на Бахмут не означава, че Русия е обърнала хода на войната.

Същевременно руските сили се опитват да затегнат обсадата на града и да осигурят първата си голяма победа на бойното поле от повече от 6 месеца. Бахмут не е обкръжен, заяви председателят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов, но определи ситуацията там като сложна, съобщава БНР, позовавайки се на Reuters.

Мред руската държавна телевизия Ян Гагин, съветник на сепаратисткия лидер в Донецк Денис Пушилиня заяви, че Бахмут е обграден. В града остават около 10 000 украински военни. Загубите им в жива сила достигат до 500 души на ден.

Ако украинците се опитат да се измъкнат от обкръжението ще понесат още по-големи загуби и в крайна сметка ще бъдат изправени пред избора да се предадат или да загинат, твърди Гагин и смята, че украинската армия е изхабила целия си настъпателен потенциал край Бахмут.

Цитирайки неназован източник от НАТО CNN съобщи, че досега в боевете за Бахмут руската армия е дала 5 пъти повече жертви от отбраняващите се украинци, сочат разузнавателните данни на Алианса. Въпреки благоприятното съотношение Украйна търпи значителни загуби, коментира източникът.

Китайският външен министър Цин Ган заяви на пресконференция в кулоарите на годишната сесия на китайския парламент, че украинската криза изглежда е движена от нечия невидима ръка, която я тласка към удължаване и ескалация на конфликта.

"Тази невидима ръка използва Украйна в интерес на опредалени геополитически цели", твърди дипломатът. "Конфликтът, санкциите и натискът няма да решат проблема. Процесът на мирни преговори трябва да започне възможно най-скоро, а законните опасения за сигурността на всички страни трябва да бъдат зачитани", каза Цин.

Министрите на отбраната от ЕС се събират на неофициална среща в Стокхолм на 7 и 8 март . На срещата ще бъдат обсъдени възможностите за военната подкрепа за Украйна, включително обучението на украински военни и закупуването на артилерийски боеприпаси за Киев. 

Естония вече предложи ЕС да задели 4 млрд. евро за закупка на 155 мм. снаряди. Украински генерали ще запознаят участниците във форума за ситуацията на фронта.