В предишния брой на BG VOICE разсъждавах върху хората и събитията, които ни карат да се гордеем, че сме българи. Особено когато сме по света. Но от няколко дни не мога да забравя думите на психолога Юлия Панова, че българската общност като че ли толерира престъпниците и ги героизира. Че някак си сме забравили границата между добро и лошо и кои трябва да са героите, от които да вземаме пример. Един приятел пък ми каза, че един млад човек може да остане с усещането, че е "шматка", ако той не е в играта с точенето на картите. Представете си един млад човек, който идва в Америка с надеждата да си устрои живота. Остава тук, може би без документи и статут, намира си работа, после втора. Но никога не успява да кара скъпите коли и да плаща сметките на момчетата, които почти всяка вечер могат да бъдат видени в българските заведения. И изведнъж един познат на негов познат го представя на някой, който знае сигурен, бърз и лесен начин за печелене на много пари. И ми се струва, че тези, родени след 1985 година, които съвсем не са расли в строгия комунистически режим и са жертва на "прехода", който остави мнозина без ясна система от принципи, определящи кое е правилно и неправилно, кое е добро и кое лошо, се поддават най-лесно. Последното около акцията на ФБР обобщаваме на страници 8-9.

Justice. Това е, което американската правосъдна система обещава. Едното значение на тази дума е справедливост. Не просто присъда. Такава ще има не когато всички дребни риби са в затвора за дълго, макар че и те трябва да понесат своето наказание. А тогава, когато тази порочна система, която прави влизането в този престъпен свят толкова лесно и примамливо, бъде спряна. И за да стане това, не е са нужни само усилията на ФБР, прокуратурата и другите власти. А и на нас, като общност, която не толерира такива прояви, не величае подобни "герои". Която им дава гласност, а не ги крие с мотива "да не се излагаме пред чужденците". Този епизод всъщност е повод за дълбок "soul searching" (както казват американците) в нашата колективна душа. Дано този път намерим правилните отговори.

И тази седмица репортерите и редакторите на BG VOICE са се постарали да съберат най-важното, интересно и полезно за вашия уикенд. Ако вие имате тема, сигнал или идея - пишете ни на имейлите, във Facebook или на нашата страница www.BG-VOICE.com. Ще се радвам да чуя и вашите мнения по темите, които повдигаме по страниците на вашия вестник.