В навечерието на Великден една „новина" обикаля социалните мрежи - американските визи за българи падат. В текста, който се преписва от сайт на сайт, дори пише, че това е „грандиозен успех за българската дипломация".  Но този Великден за дипломацията ни няма да е сега. Истината е съвсем друга - има законопроект, пълен с условия, и България, изглежда, ще се квалифицира по него. Но какви са шансовете му да мине и какво мислят критиците на проектозакона - от единия от авторите му - конгресменът Майк Куигли отговаря на тези въпроси в ексклузивно интервю на страница 9. Там ще намерите и друга идея, която може да помогне на имигрантите без статут - от неговия колега конгресмена Гутиерез.

Повечето от тях бяха в Чикаго през последните няколко дни заради историческия балотаж за кметския стол. Рам Емануел успя да си осигури втори мандат, но никак не му беше лесно. Как той стигна дотук и какви предизвикателства стоят пред него още от сега, може да научите на страница 12.

И ако в дните около Великден имате нужда от добра история, която да ви вдъхнови - ето две такива в този брой. Едната разказва за историята на 26-годишен американски учител, завършил един от най-престижните университети в света - Дюк, който се отказва от кариера тук и се озовава в Силистра. Там той вдъхновява учениците си да направят кампания в подкрепа на деца от Африка. Как една книга променя живота на американеца и още за проекта на българчетата - може да научите на страници 14-15. Пак там може да прочетете и за най-новата пощенска марка на САЩ, която слави една от техните най-любими поетеси. Авторът на картината е наш сънародник.

Да не забравите, че в четвъртък (или събота) трябва да боядисате яйцата. Как започва традицията с великденските яйца може да научите на страници 38-39. Още празнични идеи и рецепти сме ви подготвили в специална секция.

А вие не забравяйте, че този празник ни връща вярата в правия път, в доброто и във Възкресението, което изкупува греховете ни. Прекарайте го с важните за вас хора!

Христос Воскресе!

Ясен