Един абитуриент стана хит в социалните мрежи. Държейки три чаши за шампанско в ръка, завършващият бургаската френска гимназия (нея Господ пази я!) Павел Горанов обяви пред местен сайт, че костюмът и обувките са му от Милано и струват общо 30 хиляди лева. „Новината" бързо обиколи всички сайтове, Google изкарва близо 4 хиляди резултата с неговото име и темата. Два дни по-късно майка му обяви, че тоалетът му всъщност е от Турция и не струва повече от 200-300 лева. Разбира се, всичко това беше придружено от хиляди споделяния, коментари и анализи в социалните мрежи, предимно демонстриращи неодобрение, присмешка и на места лека завист.

Въпросът обаче е как стигнахме дотук? Чия работа е колко струва костюмът на момчето? Той не казва цената, преди „репортерката" да го попита директно. В държава, където средната работна заплата е около 800 лева, а безработицата - около 20%, да зададеш такъв въпрос е неуместно. Като цяло е невъзпитано. И със сигурност няма нищо общо с журналистиката. И всъщност не е важно. Важно е дали дрехата седи добре на човека, а още по-важно е какви са плановете на абитуриента. В конкретния случай - да напусне веднага България, защото имал предложение за работа, а после да учи в чужбина. Ако приемем, че Павел Горанов не е излъгал и за това, той се нарежда в огромната група на млади хора, които, след като изтрезнеят от бала, ще си стегнат багажа.

Точно това показа и друго видео, което стана популярно в мрежата този уикенд. Сайтът jobs.bg попита веселите абитуриенти в София какво биха искали да работят и каква заплата очакват. Малцина обясниха, че искат да станат учители, лекари или архитекти. Те очакват заплати около 1000-1500 лева. Повечето обаче казаха, че искат да учат и да работят в чужбина, докато други сложиха сред приоритетите си да станат от олигарси до политици (ако въобще в България има разлика). Позволено им е да мечтаят, дори да бъдат весело подпийнали на този ден, защото всички знаем, че след бала нещата се променят драстично. Но не можем да отречем, че дори и в празничната им еуфория малцина виждат бъдещето си в България.

Двете видеа, споменати в статията, ще сложим на нашия сайт www.BG-VOICE.com, където ще очакваме и вашите коментари.

Приятен уикенд,

Ясен