Гледам кадрите от видеото с екзекуцията на втория американски журналист Стивън Сотлоф и съзнанието ми ме връща 10 години назад в онзи нюзрум на АВС News в Колумбус и едно подобно видео - това с обезглавяването на двамата български шофьори в Ирак. Тогава бях продуцент на местните новини и видеото беше шокиращо за всички около мен. Аз реших да го изгледам цялото. До самия край. Помня и до ден днешен къде точно бях в този нюзрум и кои бяха хората около мен. Всичко ми е като на стопкадър. Чувам само последните хриптения на двамата.

Ивайло Кепов от Бобошево и Георги Лазов от Благоевград бяха най-обикновени шофьори, решили да изкарат някой лев в този размирен регион - вероятно заплащането е било много по-високо откъдето и да е другаде. Рискът също.

Двамата бяха обезглавени от същата организация, която сега стои зад варварските убийства на американските журналисти. Тогава бяха известни като "Монотеизъм и джихад" - едно от много имена на групата, която общо наричат "Ал Кайда в Ирак". След смърта на лидера й Абу Мусаб ал-Заркауи тя се прекръсти на няколко пъти до ISIS, намеси се в гражданската война в Сирия и пробва да установи контрол над Ирак. Но най-вече стана още по-жестока. Толкова жестока, че през февруари т.г. "Ал Кайда" скъса връзки с ISIS. Това след месеци на сериозни търкания между двете организации именно заради бруталните методи и жестокостта на организация, която сега се подвизава под името "Ислямска държава".

Правя тази връзка, за да си припомня още веднъж, че събития, които изглеждат толкова откъснати и далечни от нас, всъщност може да имат съвсем директна и близка връзка с България и нашия народ.

Не знам дали на такава жестокост трябва да се отговори с два пъти повече сила и решителност, или да се търсят други начини. Но засега реакцията на президента Обама и неговата администрация наистина изглежда бавна и неадекватна. Дано поне решението, очевидно добре обмислено, да бъде правилното.