Тази седмица е сред особено опасните за пуйки и хора със слаб ангел. Първите трябва да стискат перушина Барак Обама да ги избере за спасяване, а вторите - да крият портфеилите си на такива места, че и те самите да не ги намерят. Не знам за вас, но съм забелязал, че много от моите познати в Черния петък се тълпят по обичайните блъсканици в големите магазини не защото имат огромна нужда от нещо, а понеже така правят всички. Затова пък собствениците на тези вериги отсега потриват доволно ръце. На пръв поглед уж изглежда, че намаленията им са на границата на банкрута, но реално печалбите са много повече, отколкото човек би си представил ( четете още на страници 4-5). На този фон е твърде любопитна статистиката, че българите в Америка загърбват една отличителна черта на народа ни - пестеливостта. Причината е в заобикалящата ни среда - дошъл веднъж на място, където има всичко в изобилие, човек бързо забравя за време и пространство и се улисва в харчлъци, които понякога му излизат и през носа (22 страница). Да са живи и здрави кредитните карти.

Ако и да не сме особено спестовни, българите в Америка пък сме поне със самочувствие. Доказателството е съвсем прясно. То се появи на Соломоновите острови под формата на претендент от България за титлата Мисис Свят (20-а страница). Стотици коментатори по форумите и медиите още се чудят що за кандидат точно ни представи на това събитие. И как тази жена изобщо е успяла да спечели българската квота. Което пък ще рече, че пестеливостта си може и да загърбваме, но други едни навици от България - никога. Медиите в България пишат с немалка доза яд, че българската кандидатка госпожа Анита Мейзер, която се класира на дъното за Мисис Свят, оказва се, не е минала през конкурса „Мисис България", а само през някакво странно отсяване на Златни пясъци. Нито пък изпълнявала условието да е политически ангажирана в Родината си, тъй като живее в Америка.

Политически може и да не е ангажирана, но все някакви ангажименти е имала. Ако се поровите в YouTube, ще намерите един хип-хоп на българския дует Румънеца и Енчев, във видеото на който същата г-жа Мейзер обилно ръси силикон, пърхайки около главния герой, в чиято роля се превъплъщава известният ни Димитър Рачков от ,,Господари на ефира".

Прочее, ако не обичате пуешко, не искате да харчите пари, не понасяте мелета в магазини по черните петъци и най-важното - ако сте в Ню Йорк, отдайте се на нещо духовно и много по-приятно. Две прекрасни деца от България са долетели при нас, за да ни посвирят. Съвсем безплатно. Къде и как - вижте на страница 21.

Честит празник!