Пролетта дойде, поне според синоптиците. Православният календар определя Благовещение като деня, в който идва и по-топлият сезон. Но това със сигурност не се усеща по температурите на много места в тази страна. Чикаго вече е на трето място по сняг и студ за последните 142 години, в които се пази история. И още само 8 инча сняг и Зима '14 ще оглави класацията. Въпреки това синоптиците обещават, че зимната буря от средата на тази седмица ще е последната за сезона. Но предупреждават, че пролетта и лятото ще бъдат по-прохладни от обичайното. Съобщавам ви това, защото вероятно сте безкрайно изморени от тази несвършваща зима, която беше необичайно студена, и вероятно вече мечтаете за няколко летни седмици в България.

Явно да си българин, или поне такъв да ти е паспортът, е доста ценно, щом като има хора, готови да платят 150 хиляди лири за това. В случая - журналисти за нуждите на разследване, което показва корумпираната схема за злоупотреби с българско гражданство. Материала на The Telegraph публикуваме на страници 10-11.

Междувременно други не ни карат да се чувстваме горди, че сме българи. Във водещата ни тема тази седмица разказваме за масов арест в Чикаго на заподозрени за банкови и АТМ измами наши сънародници. Хората със сериозен бизнес, адвокати и хора, заети в различни организации с това да популяризират нашия бизнес, култура и интереси в Америка, ще ви кажат, че тези арести вредят на общността. И че през последните години масово се сблъскват с това мнение сред много американски институции, особено сред банковите среди, че България е гара разпределителна за измамите с кредитни карти. Арестите се случиха във вторник и това, което разбрахме от наши източници, може да прочетете на страница 9. За последната информация по случая ви каня да не изпускате всяка вечер BiT Новините на www.BiTelevision.com. Ако ги изпуснете директно от 8/7с РМ, може да ги гледате и на запис веднага след това.

Едно от нещата, с които можем да се гордеем, е родният ни език. И ако някои се опитват да го забравят тук, то за други може да се окаже златна мина. Оказва се, че има тест по български език, специално направен за университетите в САЩ. Много от тях го признават като кредити за взети часове - от 12 до 16, което може да ви спести до 20 хиляди долара от семестриалните такси. Какво включва тестът и къде може да го вземете обясняваме на страница 8. Сигурен съм, че сега ще се появят още повече хора, които ще са горди с езика ни.

В този брой сме събрали още истории, с които да се гордеем - на страница 17 за усилията на българи от цял свят да направят едно дърво от Сливен европейски символ. За Николай, който замени Бъркли с будизъм след издаден роман и кариера в „Ню Йорк таймс" и „Гардиън" (на страници 36-37). Плюс интервю с футболната легенда от ЦСКА Цецо Йончев, който казва, че ценностната система на футболистите е проекция на ценностната система на народа им (страници 50-51). Дали българската ценностна система е повод за гордост или...