Не че съм лош пророк, но това с падането на визите ми се струва невъзможно.  Да започнем отзад напред. Какво всъщност означава включването на България в т.нар. Visa Waiver Program?

Визата е документ, който дава правото да стигнеш до границата на САЩ, но не и да влезеш в страната. Решението за това се взема от граничния служител на летището. 38-те страни, включени в програмата VWP, не ходят за виза, когато искат да дойдат на туризъм до САЩ, а попълват онлайн форма и се качват на самолета. Но граничните власти са още по-мнителни към тях, когато ги пускат в страната. Какво ще означава това за хиляди българи, които биха получили отказ в посолството, но заради безвизовото пътуване успеят да се качат на самолета за Америка? Отказ, но на границата и връщане обратно. Като междувременно ще прекарат една нощ в имиграционните арести и ще загубят около 1000 долара за самолетен билет.

За мнозина обаче тази програма ще е облекчение и удовлетворение, че няма да бъдат подлагани на унизителното, както го описват преживелите го, интервю за виза в американското консулство в София.

Двата законопроекта, които в момента се движат паралелно в двете камари на Конгреса, са в синхрон един с друг, но не толкова с времето и мястото. Година и половина преди  президентските избори и имиграционната реформа като ключов вътрешнополитически спор между кандидатите на двете партии правят гласуването на такива законопроекти почти невъзможно. Единственото, което може да натежи, е, ако Полша е успяла по някакъв начин да изтъргува падането на визите срещу нещо друго (като подкрепа например за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). В такъв случай и България може да се качи на „безвизовия влак" за Америка, но отново има условие, което може да я спре. Всичко по темата може да прочетете на страници 8-9 в днешния брой.

Приятен уикенд,

Ясен