Дипломатично Хилъри Клинтън отказа да ми отговори на въпроса какво би направила, ако стане президент, за ситуацията с визите между САЩ и страните от Европейския съюз. Четири от държавите в съюза, сред които и България, не участват в програмата за безвизово пътуване. Проблемът за Клинтън не е никак нов, но тя не успя да намери решение за него в годините, когато беше държавен секретар. Според закона всяка страна поотделно трябва да отговаря на поредица от изисквания. Най-важното - отказите на визи да са под 3%. В консулството на САЩ в София за 2015 г. отказите са 17,3%- почти 6 пъти над допустимото.

Преди месец Брюксел заплаши Вашингтон, че ако не реши проблема, ще въведе визи за американски граждани за целия съюз. Отговорът от Държавния департамент - визовата политика на САЩ не се базира на реципрочност. Малко по-късно евробюрократите дадоха заден с мотива, че въвеждането на визи за американците ще е твърде скъпо и физически невъзможно, но все пак ще разглеждат въпроса.

Два законопроекта, които могат да помогнат в решаването на този проблем, залежават повече от година в двете камари на Конгреса и няма да бъдат придвижени напред в този му мандат. А терористичните атаки в Европа засилиха страховете на американците за безконтролен достъп на хора с европейски паспорти, които може да са членове на терористични организации. Конгресмените дори затегнаха изискванията по сегашната програма за безвизово пътуване. И макар българските политици често да коментират темата за падането на американските визи, по думите на посланика ни в САЩ Елена Поптодорова "всякакви предположения, че може да се решават на парче, двустранно, сепаративно въпросите с безвизовото пътуване, са нереалистични и непрофесионални, а само популистични". Но изглежда, че решаването на въпроса трудно ще се случи и на  ниво Европейски съюз и ще продължи да създава неудобство на политиците от двете страни на Океана. Затова вероятно Клинтън избягва отговор. Но той е ясен.

С пожелания за страхотен и багословен Великеден!

Приятен уикенд,